Discuția a avut loc miercuri, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri-maraton de patru ore, în care au fost abordate teme sensibile precum Taiwan, securitatea cibernetică, dezechilibrele comerciale și conflictul din Orientul Mijlociu, conform CNN. Potrivit sursei citate, Wang Yi a sugerat că o înfrângere a Moscovei ar permite Statelor Unite să-și concentreze atenția strategică asupra Chinei, ceea ce ar dezechilibra raportul de forțe în Indo-Pacific.
Poziția dublă a Chinei: neutralitate declarată, interese geopolitice clare
Public, însă, China și-a reafirmat vineri poziția de neutralitate. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat că „China nu este parte a conflictului din Ucraina” și că „poziția noastră este una obiectivă și constantă: negociere, încetarea focului și pace”. Totodată, a respins ideea că o prelungire a războiului ar conveni cuiva, afirmând că Beijingul va „continua să joace un rol constructiv”.
Însă contextul geopolitic și economic demonstrează o realitate mai complexă. Beijingul a semnat cu Rusia, chiar înainte de invazia din februarie 2022, un parteneriat strategic „fără limite”, iar relațiile economice și politice dintre cele două state s-au consolidat semnificativ în ultimii trei ani.
Acuzații de sprijin indirect pentru Rusia
În pofida refuzului de a trimite oficial sprijin militar Moscovei, mai multe companii chineze au fost sancționate de Ucraina pentru implicare indirectă în producția de drone sau componente destinate armamentului rusesc. Recent, după un atac masiv cu drone asupra Kievului, autoritățile ucrainene au publicat imagini cu fragmente de drone Geran-2 folosite de Rusia, care conțineau inscripția „fabricat în China – 20 iunie”.
Mai mult, vice-ministrul de externe ucrainean Andrii Sybiha a subliniat o ironie dureroasă: clădirea consulatului chinez din Odesa a fost avariată ușor în urma unui atac rusesc, episod pe care l-a numit „cea mai bună metaforă” a modului în care războiul lansat de Putin implică direct sau indirect multiple state, inclusiv producători din China, trupe nord-coreene și armament iranian.
Beijingul neagă participarea cetățenilor săi
Au existat și informații privind cetățeni chinezi care ar fi luptat de partea Rusiei în Ucraina, însă autoritățile de la Beijing au dezmințit orice implicare și au reamintit că este interzis ca cetățenii chinezi să participe la acțiuni militare pentru oricare dintre părți.
Implicații strategice
Potrivit observatorilor internaționali, aceste declarații private ale Chinei ridică semne de întrebare cu privire la adevăratele intenții ale Beijingului: în timp ce își construiește imaginea de mediator în conflictul ruso-ucrainean, pare să susțină în plan strategic menținerea unui război de uzură care să țină SUA concentrate pe Europa și să amâne un eventual conflict deschis în Indo-Pacific, în special legat de Taiwan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
BNS cere partidelor politice să...
NEVERSEA SRL, organizatorul...
Banca Națională a României...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...
China nu poate accepta o...
Programul Casa Verde...
O propunere votată în...
Prețurile la energie electrică continuă să varieze...
Peste 200 de locuitori ai...
Un accident provocat de o...
Organizația țărilor...
Administrația Națională de...
Polițiștii de frontieră ai...
Circulația pe Podul Prieteniei,...
Prețurile globale ale...
Val de căldură extremă în estul...
Donald Trump a semnat legea...
Pompierii anunţă că la mall-ul...
România se apropie periculos de...