Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
„De ceva vreme, o temă generală a economiei globale a fost lupta pentru putere economică dintre Statele Unite și China”, a declarat Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri (CCEA) într-un raport anual care a fost publicat sâmbătă.
În raport se spune că pandemia Covid-19 și consecințele economice corespunzătoare au înclinat rivalitatea cu SUA „în favoarea Chinei”.
Deși se crede că focarul de coronavirus a avut originea în orașul chinez Wuhan, CCEA spune că „gestionarea abilă a pandemiei” de către China - care a impus o carantină strictă - a însemnat că performanța sa economică față de Occident s-a îmbunătățit.
China a părut pregătită pentru o creștere economică medie de 5,7% pe an din 2021-25, înainte de a încetini la 4,5% pe an din 2026-30.
Rata anuală de creștere între 2030 și 2035 este de așteptat să fie de 3,9%.
În timp ce Statele Unite vor avea probabil o revenire puternică post-pandemie în 2021, creșterea lor va încetini la 1,9% pe an între 2022 și 2024, iar apoi ritmul va încetimit la 1,6%.
CCEA a subliniat modul în care cota Chinei din economia mondială a crescut de la 3,6 la sută în anul 2000 la 17,8 la sută în 2020.
Deși se preconizează că națiunea va avea o creștere pozitivă a PIB-ului de 2% în 2020, alte economii majore vor avea o creștere negativă pentru acest an.
Raportul a mai spune că Japonia va rămâne a treia cea mai mare economie din lume, în raport cu dolarul, până la începutul anilor 2030, când va fi depășită de India, împingând Germania în jos de la a patra la a cincea poziție.
Marea Britanie, acum cea de-a cincea cea mai mare economie conform CCEA, va coborî pe locul șase din 2024.
Cu toate acestea, în ciuda unui succes în 2021 după ieșirea sa de pe piața unică a Uniunii Europene, PIB-ul britanic în dolari era prognozat să fie cu 23% mai mare decât cel al Franței până în 2035, ajutată de economia digitală din ce în ce mai importantă.
Citește și: Economia Chinei a luat-o la galop! Pare de NEOPRIT
Europa a reprezentat 19% din producție în primele 10 economii globale în 2020, dar aceasta va scădea la 12% până în 2035, se spune în previziunea CCEA.
De asemenea, impactul pandemiei asupra economiei globale va apărea probabil într-o inflație mai mare, nu într-o creștere mai lentă.
„Vedem un ciclu economic cu rate ale dobânzii în creștere la mijlocul anilor 2020”, spune raportul, ceea ce reprezintă o provocare pentru guvernele care s-au împrumutat masiv pentru a-și finanța răspunsul la criza COVID-19.
„Dar tendințele au fost accelerate de acest punct către o lume mai ecologică și care se bazează mai mult pe tehnologie pe măsură ce trecem în anii 2030”.
Cifrele economice anterioare din China, publicate în octombrie, au arătat cum capacitatea de producție a crescut de când țara a diminuat pandemia de coronavirus.
Exporturile au crescut cu 9,9% în septembrie, comparativ cu anul anterior.
Importurile au crescut la cel mai rapid ritm din acest an, de la 13,2% după o scădere de 2,1% în august.
Cifrele oficiale arată că China a înregistrat aproape 87.000 de cazuri și puțin peste 4.600 de decese de la începutul pandemiei, cifre care păreau mari la început, dar care au fost cu mult depășite de focarele din Europa, SUA și din alte părți.
În septembrie, executivul Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan, a oferit „cele mai profunde felicitări” oamenilor din China și lucrătorilor din domeniul sănătății pentru că au adus criza sub control.
Un articol recent din revista medicală The Lancet spunea că măsurile de carantinare strictă a Chinei și urmărirea eficientă a contactelor sunt parțial responsabile pentru succesul țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...