Taifunul tarifelor vamale aruncă Bursa de la București pe teren negativ
Bursa de Valori București...
Într-un raport publicat sâmbătă, analiștii de la Centre for Economics and Business Research susţin că, în 2028, cu cinci ani mai devreme decât au prognozat majoritatea studiilor de specialitate, prima şi a doua economie a lumii vor face schimb de locuri, din punctul de vedere al Produsului Intern Brut exprimat în dolari.
Mai mult, pe baza calculelor sale, CEBR consideră că marea putere asiatică ar putea deveni o economie cu venituri mari (care potrivit definiţiei Băncii Mondiale înseamnă o economie cu un venit naţional brut per capita de peste 12.356 de dolari) încă din 2023. Iar ca o dovadă că Asia vine vijelios din urmă, India ar putea urca şi ea în clasament devenind a treia economie a lumii la finele acestui deceniu.
"De ceva vreme, o temă predominantă a economiei mondiale a fost lupta economică şi de soft power între SUA şi China. Pandemia de COVID-19 şi consecinţele sale economice au înclinat cu siguranţă balanţa în favoarea Chinei", apreciază Centre for Economics and Business Research.
Citește și China se teme că OMS va descoperi ADEVĂRUL? Panică la Beijing
Potrivit CEBR, modul în care China a gestionat cu succes pandemia, cu o carantină strictă la început, precum şi loviturile date creşterii pe termen lung ale economiilor occidentale, înseamnă că performanţele economice relative ale Chinei s-au îmbunătăţit. Conform estimărilor CEBR, China urmează să înregistreze un ritm mediu de creştere economică de 5,7% pe an în perioada 2021-2025, după care va încetini la o creştere de 4,5% pe an în perioada 2026-2030. În schimb, SUA, chiar dacă vor avea o relansare puternică după pandemie în 2021, ritmul său de creştere va încetinit la 1,9% pe an între 2022 şi 2024, după care va încetini şi mai mult până la 1,6% pe an.
Japonia va rămâne a treia economie a lumii, în dolari, până la începutul anilor 2030, când va fi devansată de India, ceea ce va însemna că Germania va coborî de pe locul patru pe locul al cincilea. Marea Britanie, în prezent a cincea economie a lumii potrivit CEBR, va scădea pe locul al şaselea începând din 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de Valori București...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Anunțul creșterii tarifelor...
Grupul german Siemens a anunțat...
Doi senatori de rang înalt din...
Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...
Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...
Miercuri seară, Donald Trump a...
Reacția producătorilor auto nu...
Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...
Prețurile petrolului au scăzut...
România riscă să piardă...
Agenția Națională pentru Plăți...
Leul s-a apreciat, joi, 3...
Executivul a aprobat joi...
Dolarul s-a prăbușit, joi, la o...
Bursele europene ating minimul...
Tarifele lui Trump zguduie...
Industria diamantelor și a...
Leonardo Badea, viceguvernator...
Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...