ANAF anunţă controale de 1 Mai. Cine sunt operatorii economici vizaţi
Controale antifraudă de 1 Mai.
Activele sunt deținute în mai multe fonduri administrate de opt manageri americani de fonduri, printre care Blackstone Inc și Carlyle Group, au precizat aceleași surse pentru Reuters.
CIC a solicitat băncii de investiții americane Evercore să o consilieze în legătură cu vânzarea și intenționează să finalizeze cesiunile până la sfârșitul lunii iunie, au adăugat acestea.
Totuși, valoarea totală a activelor și termenul limită pentru vânzare nu sunt încă stabilite și ar putea fi modificate în funcție de interesul pieței și de prețuri, a afirmat o a treia persoană cu cunoștințe directe despre situație. Blackstone și Carlyle au refuzat să comenteze. CIC și Evercore nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Vânzarea are loc pe fondul tensiunilor geopolitice
Două dintre sursele Reuters au menționat că CIC a început deja discuții legate de preconizatele vânzări cu administratori de active și consilieri încă de la sfârșitul anului 2024, în cadrul eforturilor de optimizare a portofoliului său de investiții.
Investițiile în aceste fonduri de private equity au început în 2016 și 2017, iar acum miliardul de dolari ajunge la finalul ciclului de investiție, au precizat sursele. Această decizie vine însă într-un context de tensiuni geopolitice și comerciale accentuate, în special între Beijing și Washington, care au provocat turbulențe și incertitudini pe piețe.
Tensiunile dintre China și Statele Unite s-au resimțit și în sectorul financiar, cele două țări înăsprind controlul asupra anumitor investiții realizate de instituțiile financiare ale celeilalte părți.
Săptămâna trecută, Financial Times a relatat, citând surse cărora nu le-a fost dezvăluită identitatea, că fondurile susținute de statul chinez, inclusiv CIC, își reduc investițiile noi în companiile americane de private equity, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale dintre cele două țări. CIC nu a comentat articolul din FT.
GIC din Singapore, printre cumpărătorii potențiali
Printre potențialii cumpărători ai investițiilor CIC se numără alte fonduri suverane, administratori de active specializați în piața secundară, dar și investitori privați, precum birouri de familie (family offices), au mai declarat sursele, fără a oferi detalii.
Fondul suveran din Singapore, GIC, se numără printre cumpărătorii interesați, potrivit unei alte persoane la curent cu situația. GIC a refuzat să comenteze.
Portofoliul ar putea fi vândut fie integral, fie în tranșe separate către diferiți cumpărători, în funcție de negocierile privind prețul, au mai spus aceste persoane.
CIC: Diversificarea rezervelor valutare ale Chinei
Fondat în 2007 și având sediul la Beijing, CIC are misiunea de a diversifica uriașele rezerve valutare ale Chinei prin investiții în străinătate.
Statele Unite au fost principala destinație a investițiilor fondului suveran chinez, potrivit declarațiilor publice anterioare. CIC este un investitor activ în fondurile americane de capital privat (private equity), care fac parte din așa-numitele active alternative și reprezintă aproape jumătate din portofoliul său.
În timpul crizei financiare globale, a investit în Morgan Stanley și a achiziționat o participație minoritară în Blackstone, din care a ieșit în 2018.
Colaborări cu Goldman Sachs și dificultăți în piața de capital
Una dintre cele mai mari investiții ale CIC a fost un fond de capital privat de 2,5 miliarde de dolari, creat împreună cu Goldman Sachs Group Inc și lansat în 2017, destinat investițiilor în companii care puteau beneficia de consolidarea relațiilor dintre Statele Unite și China.
CIC a fost, de asemenea, în discuții pentru a investi în primul fond de capital privat axat pe Asia al Goldman Sachs, au declarat surse distincte implicate în strângerea de fonduri. Goldman a refuzat să comenteze.
Fondurile de capital privat au, în general, un ciclu de investiții de 10 ani, dar din cauza scăderii valorii activelor, le este mai greu să iasă din investiții prin oferte publice inițiale sau prin vânzări comerciale de la începutul pandemiei de COVID-19.
Expunerea pe piața americană și performanțele fondului
Alți investitori, precum fondurile de dotare, fondurile de pensii și fondurile suverane, și-au ajustat de asemenea portofoliile, au mai spus sursele.Acești alocatori sunt în mod obișnuit investitori în fonduri de capital privat, adică „parteneri limitați”.
Universități americane precum Yale și Harvard au explorat opțiuni financiare similare în ultimele săptămâni, ca reacție la amenințările administrației președintelui american Donald Trump de a reduce finanțarea federală.
Ultimul raport anual al CIC arată că fondul suveran administra active în valoare de 1,33 trilioane de dolari la 31 decembrie 2023. Aproximativ 64% dintre active sunt gestionate de administratori externi.
Acțiunile americane reprezentau 60,29% din acțiunile de pe piețele publice externe ale CIC la sfârșitul anului 2023, potrivit raportului anual. Acțiunile publice reprezentau 33,13% din portofoliul total. Randamentul net anualizat cumulat pe 10 ani al CIC era de 6,57% la finalul lui 2023, în creștere față de cel de la înființare, care a fost de 6,23%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Controale antifraudă de 1 Mai.
Ziua internaţională a muncii...
Tentative de fraudă prin SMS în...
"Programul asumat de AFM din Planul Național de...
Avize mai rapide, dar cu...
Inteligență artificială, cloud...
Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...
Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...
Românii zboară mai ieftin de 1...
În explozia actuală a inteligenței artificiale, Samsung...
Producția națională elvețiană...
Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...
Nu este singurul care...
Rheinmetall și Lockheed Martin...
Exporturile chineze de ulei de...
Stocurile de cupru de la Bursa...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Proiectele de acte normative...
Tichetele de masă, culturale și...
ANAF, anunţ important pentru...
Trump îndulcește impactul...