Potrivit textului, ce vine să modifice și să completeze Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, ”proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin aplicarea coeficienților de ierarhizarea, care prevăd că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziții, deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse”.
Nota de fundamentare dezvoltă această idee și precizează că respectivul plafon va fi stabilit în funcție de vârstă și de venit.
Ca atare, articolul articolul 8 alineatul (4) din Legea 152/1998 se modifică și va avea următorul cuprins:
„(4) Contractele de închiriere se încheie pe o durată de 5 ani de la data repartizării locuinţei şi vor cuprinde clauze referitoare la recalcularea chiriei pentru titularii de contract care au împlinit vârsta de 35 de ani, actualizarea anuală a cuantumului chiriei, în funcţie de coeficientul de ponderare prevăzut la alin. (9), precum şi rata anuală a inflaţiei prevăzută la alin. (11). Nivelul maxim al chiriei nu poate depăşi limitele prevăzute la lit a)-d) ale alin. (91), dar nu mai mic decât cel prevăzut la lit. e) al alin. (91).”
În plus, plafonul va fi stabilit ”în funcție de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, după cum se arată în nota de fundamentare.
În același timp, proiectul de ordonanță stabilește ”obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora, având obligația ca după 90 de zile să vireze sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei neponderate, în contul ANL deschis la Trezoreria Statului. În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere.
De asemenea, se prevede excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiștilor din învățământ și/sau sănătate, ținând cont de situațiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuințe după achiziția lor”, subliniază textul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...