Pe fondul restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei, economia UE s-a contractat în trimestrul patru din 2020, iar analiştii se aşteaptă la un declin şi în primele trei luni din 2021, deoarece cea mai mare parte a sectorului serviciilor rămâne închis.
"Ne aşteptăm ca redresarea să accelereze de la mijlocul acestui an, chiar dacă incertitudinile persistă", a afirmat Lagarde într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Journal du Dimanche.
Profețiile CUTREMURĂTOARE ale anului 2021. Baba Vanga: Este abia ÎNCEPUTUL
"Să fie clar: nu vom vedea o revenire a activităţii economice la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de mijlocul lui 2022", a avertizat oficialul BCE, care a făcut apel la liderii UE să ratifice în final Fondul de redresare de 750 de miliarde de euro.
"Planul trebuie ratificat la timp în aşa fel încât Comisia Europeană să facă împrumuturile planificate din iunie şi apoi să distribuie fondurile", a spus Lagarde.
Oficialul nu a oferit informaţii privind politica monetară a BCE şi a reafirmat că încă pot fi majorate achiziţiile de active, dacă va fi necesar, dar ar putea fi de asemenea reduse, dacă se menţin actualele condiţii de pe piaţă.
La şedinţa din 21 ianuarie, Banca Centrală Europeană a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25%, respectiv minus 0,50%.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că vor continua să efectueze achiziţii în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro.
"Consiliul guvernatorilor va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022 şi, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depăşită", se menţionează în comunicatul BCE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...