Christine Lagarde: Zona euro trebuie să susţină cererea internă
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Zona euro trebuie să susţină cererea internă
Zona euro trebuie să susţină cererea internă
Zona euro trebuie să susţină cererea internă, inclusiv prin majorarea investiţiilor publice, pentru a putea rezista la degradarea conjuncturii în exteriorul frontierelor sale, a declarat vineri noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, informează Reuters.

 Luând cuvântul la o conferinţă bancară organizată la Frankfurt, Lagarde a început prin a enumera problemele cu care se confruntă zona euro, precum tensiunile comerciale şi incertitudinile geopolitice dar şi o tranziţie de la investiţii la consum şi de la producţie la servicii.

Orban: Încercăm o corelare a politicilor guvernamentale cu cele ale BNR

'Europa trebuie să inoveze şi să investească pentru a răspunde la aceste provocări şi a-şi păstra competitivitatea pe termen lung', a avertizat Lagarde în primul său discurs în calitate de preşedinte al BCE.

'Răspunsul constă în convertirea celei de-a doua mari economii a lumii într-una care este deschisă faţă de lume dar încrezătoare în ea însăşi, o economie care să utilizeze în mod deplin potenţialul Europei pentru a favoriza o creştere a nivelului cererii interne şi a creşterii pe termen lung', a spus Lagarde.

Dacă ţările europene 'stimulează creşterea prin investiţii în sectoarele productive ale economiei, aceasta nu doar impulsionează cererea pe termen scurt ci şi oferă ingredientele pentru menţinerea competitivităţii lor în contextul provocărilor globale', a adăugat Lagarde.

Ea a reafirmat că BCE îşi va aduce contribuţia în acest demers prin 'continuarea susţinerii economiei şi va răspunde la viitoarele riscuri' iar în acelaşi timp va monitoriza efectele secundare ale politicii sale monetare. Spre deosebire însă de predecesorul său, Lagarde nu a discutat despre politica monetară a BCE. În mod frecvent, Mario Draghi profita de conferinţele importante pentru a face aluzii în discursul său cu privire la viitoarele decizii ale BCE. Aceste aluzii au nemulţumit unele din statele mai conservatoare din zona euro, precum Germania şi Olanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel