Cifra de afaceri din industrie, creştere cu numai 0,7% în 2023, faţă de anul anterior
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Industrie / Sursa: Freepik.com
Industrie / Sursa: Freepik.com
În anul 2023, comparativ anul 2022, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în termeni nominali, cu 0,7%, transmite Institutul Naţional de Statistică.

Decembrie 2023 comparativ cu noiembrie 2023

Cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în luna decembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 15,7%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-15,9%) și în industria extractivă (-9,0%). Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de folosință îndelungată (-30,3%), industria bunurilor intermediare (-22,3%), industria bunurilor de capital (-15,9%), industria bunurilor de uz curent (-5,9%) și industria energetică (-2,3%).

Decembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022

Cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în luna decembrie 2023, față de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 4,0%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-15,0%) și în industria prelucrătoare (-3,5%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de folosință îndelungată (-16,3%), industria energetică (-9,1%), industria bunurilor intermediare (-8,5%) și industria bunurilor de capital (-1,9%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 4,0%.

Anul 2023 comparativ cu anul 2022

Cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, în anul 2023, comparativ cu anul 2022, pe ansamblu, cu 0,7%, datorită creșterii înregistrate în industria prelucrătoare (+1,4%). Industria extractivă a scăzut cu 14,3%. Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (+0,6%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-23,4%) și în industria bunurilor intermediare (-4,0%).

 

Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel