INS: Cifra de afaceri din retailul românesc a crescut în primele trei luni din an
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Retail / sursa foto: Freepik.com
Retail / sursa foto: Freepik.com
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în primul trimestru din an, conform datelor Institutului Național de Statistică.

În perioada ianuarie – martie 2024 aceasta a crescut, ca serie brută cu 6,4%, și cu 5,5% ca serie ajustată, în funcție de funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Această creștere se datorează vânzărilor de produse nealimentare (+12,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,7%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,8%).

În luna martie din anul în curs, comparativ cu februarie, volumul cifrei de afaceri din retail (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, pe ansamblu, cu 8,6%, datorită creșterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,3%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,0%) și la vânzările de produse nealimentare (+6,7%).

Comparativ cu martie 2023 a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 2,0%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+6,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 2,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie -31 martie 2024, comparativ cu aceeași perioada a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,5%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,5%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel