Cifra ZILEI. Rata inflației a sărit de 13,7%. Creștere vertiginoasă într-o lună

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Iar iureșul nu se va domoli prea curând
Iar iureșul nu se va domoli prea curând
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în martie.

Într-un recent interviu, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, declara că ”suntem într-o creștere de inflație, vedem asta peste tot, recorduri de inflație în toată lume, în țările europene, în Statele Unite”. 

Potrivit datelor Institului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, de la 10,15% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%. 

"Preţurile de consum în luna aprilie 2022, comparativ cu luna martie 2022, au crescut cu 3,7%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 - aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 - aprilie 2021) este 7,4%", se spune în comunicatul INS.

Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în aprilie 2022, comparativ cu luna martie 2022 este 102,37%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu aprilie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 11,7%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 - aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 - aprilie 2021) determinată pe baza IAPC este 6,4%.

BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Întrebat când se va domoli acest iureș al inflației și dacă acest lucru s-ar putea întâmpla, așa cum anticipează unii analiști, în decurs de doi ani, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins un asemenea scenariu. 

Citește și Avertismentul BNR. Analist: Din păcate nu se vede luminița de la capătul tunelului

Când se va domoli iureșul inflației

Întrebat dacă, așa cum estimează unii analiști, acest maxim va fi atins în doi ani, reprezentatul BNR a negat o astfel de ipoteză. 

”NU, nu credem asta. Noi credem că maximum de inflație va fi undeva în această primă parte a anului, după care nu spunem că va scădea brusc, dar va fi un nivel ceva mai redus, poate la nivelul acesta, dar nu la niveluri mai ridicate. El nu va mai atinge nivelurile de la jumătatea acestui an. Aceasta este estimarea noastră. Firește, dacă nu apar elemente noi”, a precizat Dan Suciu pentru Realitatea TV, 

Rugat să dezvolte un pic ultima idee exprimată, purtătorul de cuvânt al BNR a menționat, în primul rând, că ”suntem într-o incertitudine extraordinară. În privința elementelor noi, poate fi vorba de prețuri la carburanți, criză de petrol, pot apărea o serie de elemente care să ne afecteze. Și nu vreau să fiu pesimist, dar se poate mult mai rău decât este în prezent”, a adăugat Dan Suciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Bună dimineața!
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur

pixel