Cimitirile alpiniștilor. Cei mai periculoși munți din lume

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Masivul Annapurna ucide o treime din alpiniștii care îl escaladează
Masivul Annapurna ucide o treime din alpiniștii care îl escaladează
Ambasadorul Italiei în Pakistan a anunțat, sâmbătă, că doi alpiniști, unul italian, celălalt britanic, și-au pierdut viața încercând să escaladeze vârful Nanga Parbat (8.126 metri). Aceasta este ultima dintr-o serie de accidente care fac din acest vârf cel mai periculos munte din lume și i-au adus supranumele de ”Killer Mountain” (Muntele Ucigaș). Într-un clasament ai celor periculoși munți, Muntele Everest este departe de primele poziții, vârfuri cu o înălțime mai mică făcând mult mai multe victime.

Nanga Parbat a fost escaladat prima dată abia în 1953 de către austriacul Hermann Buhl, dar până atunci a ucis 31 de alpiniști care au încercat să-l escaladeze. Pe acest vârf au murit 10 alpiniști într-o singură expediție în 1934, considerat a fi unul dintre cele mai mari dezastre din istoria alpinismului.

În pofida reputației sale, Nanga Parbat este detronat de Annapurna (8.091 metri), vârf aflat tot în Himalaya, dar în Nepal. Unul din trei alpiniști care încearcă să-l escaladeze moare pe munte, cea mai mare proporție cunoscută. Într-o singură lună, octombrie 2014, furtunile de zăpadă și avalanșele, au provocat 43 de victime.

Vârful misogin

Pe locul 2, se află celebrul K2, care are 8.611 metri și este situat la granița dintre Pakistan și China. 25% dintre cei care se încumetă să-l escaladeze își găsește sfârșitul pe munte. Nu mai departe de 2008, 11 oameni și-au pierdut viața într-o singură expediție, din cauza unei avalanșe. Este considerat un munte misogin, o legendă neagră care circulă printre alpiniști susținând că muntele este necruțător mai ales cu femeile care se încumetă să-l urce. Se spune că și cele care supraviețuiesc își găsesc apoi moartea pe alte vârfuri.

Citește și: Scăpați de o grijă. Șireturile care se leagă singure! VIDEO

Tot în Himalaya se regăsește Kangchenjunga (8.586 metri), unde procentajul morților este de 20%. Cel mai înalt vârf din lume, Everest, are o rată a morților mult mai mică, de numai 1,4%.

Un ucigaș cât Ceahlăul

Deși cu înălțimi considerabil mai mici, alte vârfuri și-au clădit în timp o reputație sinistră. Un exemplu este Mount Washington (SUA) care, deși are doar 1.917 metri, cam cât vârful Ceahlău, are un palmares negru de 150 de morți. Motivul este constituit de schimbările bruște de vreme care fac ca temperaturile să coboare subit până la -45º C. Pe culme s-a înregistrat în 1934 o viteză a vântului de 372 km/h, record mondial pentru viteza vântului care nu este asociat cu o tornadă sau un ciclon tropical.

În Europa, cel mai periculos este Mont Blanc. Alpiniștii profesioniști nu-l socotesc cel mai dificil munte de pe bătrânul continent, dar este escaladat anual de circa 20.000 de oameni, mulți dintre ei fără antrenamentul și echipamentul necesare. Din acest motiv, circa 100 își pierd viața în fiecare an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China

pixel