Cîmpeanu vrea să interzică prin LEGE meditaţiile cu profesorii de la clasă

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Cum anume a explicat ministrul intenția lui
Cum anume a explicat ministrul intenția lui
"Nu este o decizie dură, cred că este o decizie de bun-simţ”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3, Sorin Cîmpeanu a anunţat că, începând din 2023, meditaţiile cu profesorii de la clasă vor fi interzise prin lege, precizând, totodată, că vor exista anumite comisii care vor veghea ca regulile etice din învăţământ să fie respectate. Iată ce a spus ministrul Educației. 

"Nu este o decizie dură, cred că este o decizie de bun-simţ. Orice persoană de bun-simţ cred că cunoaşte necesitatea unei activităţi de predare-evaluare la clasă care să fie obiectivă, care să fie imparţială şi în acest sens personalului didactiv îi este interzis să desfăşoare meditaţii cu elevii de la clasă.

Pe de altă parte, deşi profesorii, tot prin lege, au obligaţia de diligenţă pentru a depune eforturi în vederea eliminării necesităţii unei pregătiri suplimentare, meditaţiile sunt o formă prin care copiii sunt sprijiniţi de către părinţi. E o formă care se manifestă în orice alt stat, dar este o obligaţie de etică şi în acest sens o să avem o comisie naţională pentru inspecţie şcolară care, printre alte atribuţii, o să aibă şi prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie profesională de către cadrele didactive.

Citește și Împrumuturi pentru studenţi, fără taxe şi comisioane

Cu siguranţă, vor fi prevăzute în proiectul legilor care vor fi lansate pentru operaţionalizarea României Educate şi sancţiuni corelate cu gravitatea faptelor. Vom vedea care este punctul de vedere al juriştilor care vor încadra aceste sancţiuni într-un cadru legal mai larg, care excede domeniul educaţiei.

Încă din anul 2018, există un ordin de ministru 4831 care, la articolul 5 litera b, precizează că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii de la clasă, însă nu a existat o structură care să verifice acest lucru şi nu a existat o structură care să poată să intervină în astfel de situaţii.

În momentul în care România Educată are ca obiectiv reglarea managementului de sistem, în arhitectura instituţională se va încadra şi această comisie de inspecţie şcolară care va avea prerogative de control şi verificare a normelor de etică şi deontologie profesională.

Dacă nu aplicăm această condiţie de bun-simţ, fără meditaţii cu elevii de la propria clasă, atunci vom avea exact aceste situaţii, care pe bună dreptate, sunt uneori chiar revoltătoare şi oricum sunt o nedreptate", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel