Care sunt companiile care au plătit deja gazul în ruble
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Gazprombank
Gazprombank
Unele companii din europa fac echilibristică pentru a putea cumpăra în continuare gaze de la ruși în pofida cerinței Comisiei Europene de a limita importul cât și plata combustibilului în ruble, așa cum cere Vladimir Putin.

Polonia a declarat clar că renunță complet la gazele rușilor în timp ce Ungaria afirmă că nu poate face așa ceva.

Companiile care au refuzat să plătească în ruble

PGNiG din Polonia a respins metoda de plată în ruble la 12 aprilie drept care livrările au fost oprite la 27 aprilie. Ar putea intenta o acțiune în justiție pentru restabilirea aprovizionării în temeiul contractului.

Bulgargaz din Bulgaria este o altă companie care a refuzat plata conform procedurii obișnuite, livrările, și în acest caz au fost oprite pe 27 aprilie.

Guvernul finlandez a respins noua metodă de plată la 28 aprilie pentru compania sa Gasum, livrările fiind oprite la 21 mai.

GasTerra din Olanda, o companie parțial deținută de stat, a refuzat să comenteze detaliile contractului cu Gazprom, dar a declarat la 20 mai că lipsa de claritate privind sancțiuni este "foarte enervantă" și că obligă compania "să ia în considerare în mod constant tot felul de scenarii". Totodată, guvernul spune că nu poate pedepsi companiile care deschid un cont în ruble fără un mesaj clar de la Bruxelles că făcând acest lucru încalcă sancțiunile. 

Mai multe bănci din Rusia au rămas fără conturi la Deutsche Bank

Companiile care plătesc prin Gazprombank

Aceste companii au continuat să plătească și să primească gaz rusesc, dar este posibil ca detaliile acordului lor cu furnizorul Gazprom - și dacă au deschis un cont în ruble - să nu fie publice.

MVM din Ungaria: "Noi plătim în euro, Gazprombank convertește euro, iar această sumă este plătită către Gazprom Export", a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, în cadrul unei conferințe de presă din 11 aprilie. El a adăugat că un nou contract de gaze între CEE Energy, filiala MVM, și Gazprom Export din Rusia, semnat în septembrie, permite deja plăți în valută alternativă.

VNG din Germania spune că: "Vom plăti suma facturii, care va continua să fie denominată în euro, în conturile de la Gazprombank, în conformitate cu procedura planificată, astfel încât să se asigure plata la timp a furnizorului nostru din partea noastră", a declarat compania pe 9 mai. "De asemenea, presupunem că conversia în ruble nu va cauza dificultăți ... deschiderea contului a decurs complet fără probleme."

RWE Germania: "Suntem pregătiți pentru plata în euro și am deschis un cont corespunzător. Prin urmare, acționăm în conformitate cu reglementările europene și germane", a declarat un purtător de cuvânt al companiei la 16 mai.

Uniper din Germania: "Uniper a deschis un cont la Gazprombank și a luat astfel măsurile necesare pentru o plată în euro în acest cont, conform contractului, în conformitate cu noul mecanism de plată", a declarat președintele Klaus-Dieter Maubach la 18 mai, notează Politico.

Engie din Franța: "Engie a purtat discuții cu Gazprom cu privire la solicitarea Rusiei de a modifica schema de plată pentru furnizarea de gaze rusești. Grupul a luat măsurile necesare pentru a fi pregătit să își execute obligațiile de plată, atât timp cât respectă cadrul sancțiunilor europene", a declarat compania la 17 mai.

Eni din Italia: "Eni a început procesul de deschidere a două conturi la Gazprombank, cu titlu de precauție (unul în euro și al doilea în ruble)", a declarat compania la 17 mai.

OMV din Austria: "Am implementat acum un proces de plată conform sancțiunilor, care asigură că livrările de gaz pot fi plătite în timp util", a declarat compania la 20 mai.

ČEZ din Republica Cehă: "Am efectuat plata în euro, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene. Nu vom comenta detaliile", a declarat un purtător de cuvânt al ČEZ la 20 mai.

SPP din Slovacia: "Slovacia a plătit factura din aprilie în euro în conformitate cu contractul valabil pe baza avizului UE conform căruia o astfel de plată nu reprezintă o încălcare sau o eludare a sancțiunilor", a declarat Ministerul Economiei din această țară la 20 mai. În Slovacia, conform Ministerului Energiei din această țară, mai există o mică companie care are contract cu Gazprom.

Geoplin din Slovenia ”a convenit cu partenerul rus asupra unei proceduri de plată care este în conformitate cu contractul și, în același timp, în cadrul măsurilor și recomandărilor instituțiilor UE", a declarat directorul companiei, Vanja Lombar, pentru o televiziune slovenă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel