Cinematografie. Cele mai scumpe scene de film din ultimii ani
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Scene de câteva secunde costă milioane de dolari
Scene de câteva secunde costă milioane de dolari
Astăzi, pe ecrane se poate prezenta orice îi trece prin cap regizorului sau scenaristului, de la dragoni și dinozauri, la o bătălie spațială în nave cosmice și dueluri magice. Pentru realizarea unui produs pe placul spectatorilor, marile studiouri cinematografice investesc sute de milioane de dolari. 

Și nu este vorba atât de onorariile plătite actorilor, cât de tehnologiile moderne de vizualizare și complicate trucuri de cascadorie. Uneori, o mare parte din bugetele de producție este alocată câtorva scene, care pot dura puțin, dar pot costa enorm. Iată câteva dintre cele mai costisitoare asemenea momente.

1. ”I Am Legend”. Prăbușirea Podului Brooklyn - 5 milioane de dolari

Inițial, filmul postapocaliptic științifico-fantastic regizat de Francis Lawrence urma să fie realizat la mijlocul anilor 1990, dar condiții concrete au apărut doar în 2004. Scenariul a fost rescris de câteva ori și nu a existat unanimitate privind interpretul rolului principal. În 2007, filmul a ieșit pe ecran, avându-l ca protagonist pe Will Smith. Acțiunea filmului se desfășoară într-un New York pustiu. Singurul supraviețuitor - doctorul Robert Neville. Ceilalți locuitori ai planetei au murit sau au fost infectați de un virus artificial, transformându-se în zombi.

Citește și Socoteli la Hollywood. Actorii care umflă buzunarele producătorilor

Pentru a bloca intrarea în oraș a refugiaților bolnavi, avioane militare bombardează porțiunea centrală a Podului Brooklyn, care se prăbușește în apă. Șase nopți s-a lucrat la această scenă, pentru care a fost nevoie de sprijinul Ministerului apărării al SUA, dar și de participarea soldaților Gărzii naționale, a peste 1000 de figuranți, multă tehnică de luptă.

2. ”Pearl Harbor”. Bombardarea bazei militare - 5,5 milioane de dolari

Pentru filmarea acestei scene a fost nevoie de un număr important de tehnică militară și de aviație, inclusiv din perioadă celui de-al Doilea război mondial. Câteva avioane Mitsubishi A6M Zero au fost special construite după schițele păstrate în muzee. Pentru a crea șase explozii de 182 de metri, echipa de filmare a folosit 700 bucăți de dinamită, 600 de metri de cablu de aprindere, 15.000 litri de benzină și 12 camere.

Citește și Topul celor mai bine plătiți actori de comedie

Numai instalarea explozibilului, în total 500 de bombe, pe fiecare navă a durat o lună și jumătate. În versiunea originală, seria de explozii durează șapte secunde, dar, la montaj s-a ajuns la 12. Producția filmului a costat 140 de milioane de dolari, alte 79 de milioane fiind cheltuite pentru promovare.

3. ”Superman Returns”. Întoarcerea eroului pe planeta Krypton. 10 milioane de dolari

Bugetul total al filmului a fost de 270 de milioane de dolari. Filmul însă nu s-a ridicat la nivelul aștepărilor, încasările ridicându-se doar la 391 milioane de dolari. A fost considerat un adevărat eșec. S-a spus că a fost prea romantic. Scena întoarcerii lui Superman pe planeta Krypton nu a intrat în versiunea finală a filmului, deși a costat 10 milioane de dolari.

4. ”The Matrix Reloaded”. Urmărire pe șosea - 40 milioane de dolari

A doua parte a trilogiei s-a bucurat de cel mai mare succes. La un buget total de 150 de milioane de dolari, încasările s-au ridicat la 742 milioane. Numai efectele speciale au costat aproximativ 100 de milioane. Renumita urmărire pe șosea, care durează 17 minute, s-a filmat timp de 27 de zile. A fost construită o autostradă specială de 2,3 kilometri la o bază militară navală din Australia. Pentru a reduce costurile, compania General Motors a oferit echipei de filmare 300 de mașini. Fără acest ajutor, producătorii nu s-ar fi încadrat în bugetul de 40 de milioane alocat acestei scene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel