Ciolacu: Agricultura românească a primit din 2015 fonduri europene de peste 20 de miliarde de euro

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ciolacu: Agricultura românească a primit din 2015 fonduri europene de peste 20 de miliarde de euro
Ciolacu: Agricultura românească a primit din 2015 fonduri europene de peste 20 de miliarde de euro
Agricultura românească a primit peste 20 de miliarde de euro începând din 2015, de când a început actualul ciclu de plăţi din fonduri europene, iar în primele nouă luni ale acestui an, în conturile fermierilor români au intrat 2,57 miliarde de euro, a afirmat miercuri, la conferinţa de deschidere a Indagra, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

"În primele nouă luni ale acestui an, în conturile României şi, implicit, ale fermierilor români au intrat 2,57 miliarde de euro. La acestea se vor adăuga 1,3 miliarde de euro reprezentând avansul la plăţile directe, plăţi care au început deja din 16 octombrie. La această dată, deja au intrat aproape 800 de milioane de euro către 375.000 de fermieri, iar plăţile la timp vor continua, pentru că ştim cât de importantă este asigurarea fondurilor pentru pregătirea anului următor agricol. Din 2015, de când a început actualul ciclu de plăţi din fonduri europene, agricultura românească a primit peste 20 de miliarde de euro, bani investiţi în producţia românească, în dotarea fermelor şi unităţilor de procesare româneşti cu echipamente moderne, în inputuri menite să crească productivitatea şi sustenabilitatea afacerilor româneşti din agricultură. Avem fermieri pricepuţi, avem tehnologie de ultimă generaţie pe care o puneţi dumneavoastră la dispoziţie, avem pământ roditor şi, foarte important, în sfârşit, avem o strategie clară, coerentă, de dezvoltare a agriculturii pentru perioada 2023 - 2027", a declarat Ciolacu.

Acesta a adăugat că, pe baza Planului Naţional Strategic, fonduri în valoare de 15,8 miliarde de euro vor fi folosite pentru a avea o agricultură sustenabilă.

"Mă bucur că miniştrii Partidului Social Democrat ai agriculturii au reuşit, alături de funcţionarii din minister şi de asociaţiile de fermieri, să transmită la Comisie varianta finală a Planului Naţional Strategic. Astfel, lucrând şi noaptea, au recuperat timpul pierdut de cei care au avut în coordonare agricultura în perioada 2019 - 2021. Pe baza acestei strategii cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, a industriei alimentare şi a satului românesc, vă asigur că cele 15,8 miliarde de euro vor fi folosite pentru a avea o agricultură sustenabilă, care foloseşte noile tehnologii disponibile şi cele mai performante inputuri, totul pentru a dezvolta acest sector de o importanţă strategică pentru România", a spus demnitarul,

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că producţia de grâu din acest an este dublă faţă de necesarul de consum al României.

"Pentru a sprijini producţia românească, aşa cum aţi văzut deja, partidul pe care-l reprezint a pus în centrul programului său de guvernare politicile dedicate agriculturii şi dezvoltării rurale, sprijinirii fermierilor şi susţinerii producţiei româneşti. În viziunea noastră, sprijin pentru producţia românească a însemnat sprijin pentru investiţii, plăţi la timp pentru fermieri şi programe de susţinere pentru toate sectoarele din domeniul agriculturii. De aceea am alocat peste 500 de milioane de euro din bugetul naţional programelor de sprijin din toate sectoarele, iar rezultatele încep să se vadă. În pofida unui an extrem de greu, marcat de războiul din Ucraina, de criza energetică şi de secetă, producţia de grâu este dublă faţă de necesarul de consum al României. Totodată, fructele şi legumele româneşti sunt mult mai prezente în mesele românilor, iar aceasta este meritul fermierilor români, care, în ciuda tuturor acestor greutăţi, au continuat să acceseze programele de sprijin şi să lucreze pământul. Ştim dificultăţile legate de costurile de producţie şi ştim că majorarea preţurilor la energie afectează toate ramurile agricole, dar prin parteneriatul pe care îl avem cu fermierii ne-am propus tocmai depăşirea acestor obstacole", a subliniat Ciolacu.

În viziunea acestuia, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie scoase "anumite aberaţii prinse pe anumite sectoare neprioritare României".

"Aşadar, vom continua investiţiile în sistemul de irigaţii şi în cel de creştere a precipitaţiilor şi sper, cât de curând, ca domnul ministru al Fondurilor Europene să ne dea veşti bune că a reuşit să renegocieze PNRR, scoţând anumite aberaţii prinse pe anumite sectoare neprioritare României şi peste două miliarde de euro să-i redirecţionăm către irigaţii. Astfel, pentru a asigura securitatea alimentară şi în perioade dificile, secetoase, aşa cum, din păcate am avut în acest an, vrem să direcţionăm spre agricultură toate fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea afacerilor din agricultură", a menţionat politicianul.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel