Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Investiții majore în cămine și educație
Guvernul României alocă peste 780 de milioane de lei pentru educație, punând un accent deosebit pe construcția și reabilitarea căminelor și cantinelor studențești. De asemenea, fondurile vor sprijini digitalizarea universităților, un pas esențial în modernizarea învățământului superior.
Totodată, sprijinul financiar destinat copiilor din medii defavorizate este consolidat. Peste 400.000 de elevi vor primi tichete sociale în valoare de 500 de lei, utilizabile pentru rechizite și îmbrăcăminte, o măsură ce vizează reducerea abandonului școlar.
Investiții masive în infrastructură
Proiecte feroviare de amploare primesc, de asemenea, sprijin financiar prin PNRR și Banca Europeană de Investiții. Peste 600 de milioane de euro sunt alocați pentru electrificarea și modernizarea liniei Cluj-Oradea-Episcopia Bihor și a liniei Caransebeș-Timișoara-Arad.
Un alt proiect strategic este dezvoltarea Portului Constanța, cu o finanțare de peste 750 de milioane de lei pentru lucrările de reabilitare și crearea unui al doilea acces feroviar, poziționând portul drept un hub logistic la Marea Neagră.
Drumuri reabilitate și noi fonduri pentru infrastructură rutieră
Drumul național Giurgiu-Ghimpați, de 36 de kilometri, va beneficia de reabilitări în valoare de peste 500 de milioane de lei. Totodată, guvernul continuă investițiile în infrastructura rutieră prin alocarea fondurilor pentru variantele de ocolire a orașului Vaslui.
Modificări fiscale amânate și vești bune pentru mediul de afaceri
Guvernul a decis amânarea până la 1 ianuarie 2026 a aplicării noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri, oferind astfel mediului de afaceri și administrației fiscale mai mult timp pentru adaptare.
Termenul pentru implementarea caselor de marcat electronice cu cod QR a fost extins până în 2025, având în vedere dificultățile IMM-urilor în adoptarea noii tehnologii.
Accize la bere și măsuri anti-imixțiune rusă
Accizele la bere vor fi calculate pe baza unui calendar gradual, pentru o mai bună predictibilitate în industria băuturilor. Totodată, premierul României a respins categoric orice scenarii legate de posibila influență rusă în alegerile prezidențiale, reafirmând sprijinul pentru Republica Moldova și guvernul pro-european condus de Maia Sandu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...