Citigroup: Europa are mai multe șanse să intre în recesiune decât SUA

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Banca Mondială a avertizat că multe țări sunt amenințate de recesiune din cauza situației numeroaselor probleme cu care se confrruntă economia lumii. Citigroup vine și completează, oarecum, aceste previziuni.

Jane Fraser, CEO al Citigroup, avertizează că o recesiune este mai probabilă în Europa decât în SUA. Cu toate acestea, ea subliniază că nu este ușor pentru SUA să evite o recesiune.

În cadrul unei conferințe a investitorilor, convocați la New York, ea a vorbit despre modul în care "trei factori" afectează economia globală, spunând: "Rata dobânzilor, Rusia și recesiunea”.

Doamna Fraser a explicat că problemele energetice ale Europei "au un impact real asupra unui număr de companii din anumite industrii care nici măcar nu sunt competitive în acest moment". Ea a adăugat că "unele dintre ele își închid afacerile... din cauza costului electricității și al energiei". 

În același timp, Jane Fraser consideră că "Europa are cu siguranță mai multe șanse să intre în recesiune decât SUA."

Marile bănci centrale planifică deja majorări ale ratelor dobânzilor pentru a combate inflația, pregătindu-se pentru prima rundă de înăsprire cantitativă la nivel mondial. Se așteaptă ca acest lucru să restricționeze creditarea și să sporească presiunea asupra unei economii mondiale deja în criză.

Referindu-se la acțiunile Băncii Centrale Europene (BCE), Fraser a declarat: "Se pare că BCE este cu câteva luni în urma Fed în ceea ce privește controlul inflației și nu are aceeași flexibilitate ca SUA".

În SUA, Fraser a spus că problema este mai degrabă legată de ratele dobânzilor decât de recesiune. Cu toate acestea, ea a menționat că va fi dificil pentru SUA să evite o recesiune. "Cu siguranță nu este ipoteza noastră de bază, dar nici nu va fi ușor de evitat."

Citește și Atenționare de la Banca Mondială: Multe țări, amenințate de RECESIUNE

Banca Mondială a anunțat că și-a revizuit în scădere prognoza de creștere globală pentru acest an cu 1,2 puncte procentuale, până la 2,9%, și a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina, împreună cu pagubele provocate de pandemia COVID-19, amenință multe țări cu o recesiune.

Izbucnirea conflictului din Ucraina a amplificat încetinirea economiei mondiale, care intră acum în ceea ce ar putea fi "o perioadă prelungită de creștere scăzută și inflație ridicată", explică instituția internațională în noua ediție a World Economic Outlook. Acesta se așteaptă ca în 2023 și 2024 creșterea globală să fie puțin schimbată față de anul acesta, iar inflația să fie mai mică, dar încă peste țintă în multe țări.

Președintele BM, David Malpass, a declarat evoluția activității economice suferă din cauza unei combinații de factori, de la război și recente măsuri de restricții impuse în China, la tensiunile apărute pe lanțurile de aprovizionare și risc de "stagflație", o combinație de creștere scăzută și inflație ridicată care nu a mai fost întâlnită în lume din anii 1970.

"Riscul de stagflație este acum considerabil", a scris Malpass în introducerea raportului. "Creșterea limitată va persista probabil până la sfârșitul deceniului din cauza investițiilor slabe în mare parte a lumii. "În condițiile în care inflația se află în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii în multe țări, iar oferta se așteaptă să crească lent, există riscul ca inflația să rămână mai mult timp la un nivel mai ridicat", a adăugat el.

În general, se așteaptă ca creșterea globală să scadă cu 2,7 puncte procentuale în perioada 2021-2024, mai mult decât dublu față de decelerarea înregistrată între 1976 și 1979, a spus el. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik

pixel