Citigroup: Europa are mai multe șanse să intre în recesiune decât SUA
Autor: Simona Haiduc | 07 iun 2022, 21:58
S-au făcut calcule, s-au analizat date
S-au făcut calcule, s-au analizat date
Banca Mondială a avertizat că multe țări sunt amenințate de recesiune din cauza situației numeroaselor probleme cu care se confrruntă economia lumii. Citigroup vine și completează, oarecum, aceste previziuni.

Jane Fraser, CEO al Citigroup, avertizează că o recesiune este mai probabilă în Europa decât în SUA. Cu toate acestea, ea subliniază că nu este ușor pentru SUA să evite o recesiune.

În cadrul unei conferințe a investitorilor, convocați la New York, ea a vorbit despre modul în care "trei factori" afectează economia globală, spunând: "Rata dobânzilor, Rusia și recesiunea”.

Doamna Fraser a explicat că problemele energetice ale Europei "au un impact real asupra unui număr de companii din anumite industrii care nici măcar nu sunt competitive în acest moment". Ea a adăugat că "unele dintre ele își închid afacerile... din cauza costului electricității și al energiei". 

În același timp, Jane Fraser consideră că "Europa are cu siguranță mai multe șanse să intre în recesiune decât SUA."

Marile bănci centrale planifică deja majorări ale ratelor dobânzilor pentru a combate inflația, pregătindu-se pentru prima rundă de înăsprire cantitativă la nivel mondial. Se așteaptă ca acest lucru să restricționeze creditarea și să sporească presiunea asupra unei economii mondiale deja în criză.

Referindu-se la acțiunile Băncii Centrale Europene (BCE), Fraser a declarat: "Se pare că BCE este cu câteva luni în urma Fed în ceea ce privește controlul inflației și nu are aceeași flexibilitate ca SUA".

În SUA, Fraser a spus că problema este mai degrabă legată de ratele dobânzilor decât de recesiune. Cu toate acestea, ea a menționat că va fi dificil pentru SUA să evite o recesiune. "Cu siguranță nu este ipoteza noastră de bază, dar nici nu va fi ușor de evitat."

Citește și Atenționare de la Banca Mondială: Multe țări, amenințate de RECESIUNE

Banca Mondială a anunțat că și-a revizuit în scădere prognoza de creștere globală pentru acest an cu 1,2 puncte procentuale, până la 2,9%, și a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina, împreună cu pagubele provocate de pandemia COVID-19, amenință multe țări cu o recesiune.

Izbucnirea conflictului din Ucraina a amplificat încetinirea economiei mondiale, care intră acum în ceea ce ar putea fi "o perioadă prelungită de creștere scăzută și inflație ridicată", explică instituția internațională în noua ediție a World Economic Outlook. Acesta se așteaptă ca în 2023 și 2024 creșterea globală să fie puțin schimbată față de anul acesta, iar inflația să fie mai mică, dar încă peste țintă în multe țări.

Președintele BM, David Malpass, a declarat evoluția activității economice suferă din cauza unei combinații de factori, de la război și recente măsuri de restricții impuse în China, la tensiunile apărute pe lanțurile de aprovizionare și risc de "stagflație", o combinație de creștere scăzută și inflație ridicată care nu a mai fost întâlnită în lume din anii 1970.

"Riscul de stagflație este acum considerabil", a scris Malpass în introducerea raportului. "Creșterea limitată va persista probabil până la sfârșitul deceniului din cauza investițiilor slabe în mare parte a lumii. "În condițiile în care inflația se află în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii în multe țări, iar oferta se așteaptă să crească lent, există riscul ca inflația să rămână mai mult timp la un nivel mai ridicat", a adăugat el.

În general, se așteaptă ca creșterea globală să scadă cu 2,7 puncte procentuale în perioada 2021-2024, mai mult decât dublu față de decelerarea înregistrată între 1976 și 1979, a spus el. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?