Cîțu, despre CREȘTEREA TAXELOR: Am spus din primul moment

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Premierul: Este nevoie de o REANALIZARE a Legii salarizării în România
Premierul: Este nevoie de o REANALIZARE a Legii salarizării în România
Premierul Florin Cîţu a declarat că Guvernul, prin măsurile planificate pentru aprobarea bugetului de stat, nu vizează o creştere a taxelor, explicând că reforma companiilor de stat cu pierderi nu va implica acest lucru.

El a răspuns astfel, după ce a fost întrebat cum se va asigura guvernul că restructurarea la unele companii de stat nu se va face pe spezele cetăţenilor, în sensul garanţiilor oferite că "nu vor fi companii sau instituţii care vor da afară oamenii competenţi şi vor păstra pilele" sau că "nu vor exista măriri de tarife pentru ca unele companii să îşi asigure necesarul financiar".

"În primul rând, prin măsurile pe care le luăm, mai mulţi bani rămân în sectorul privat, rămân la companii, rămân la cetăţeni prin aceste măsuri. Am spus din primul moment că nu vom creşte taxele şi nu vom creşte taxele. Deci, este o linie roşie pe care nu o vom trece, nu vom creşte taxele, asta înseamnă că nu vor fi afectaţi cetăţenii şi nu vor fi afectate companiile private. Este un an în care estimăm creşterea economică, deci eu nu văd chiar aşa rău lucrurile, să ai un plan de creştere economică cu 4% şi un deficit de 7% înseamnă tot un stimul puternic în economie", a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

În ce priveşte reforma companiilor de stat, el a spus că "nu poţi să te asiguri cine va pleca şi cine nu va pleca", adăugând că acest lucru se va vedea când vor fi prezentate planurile de restructurare.

Cîțu, despre PENSII: Trebuie să fie foarte CLAR

"Reforma companiilor de stat, acum vom vedea, nu poţi să te asiguri cine va pleca şi cine nu va pleca, dar aici fiecare plan de restructurare va fi aprobat, vom vedea când va fi prezentat. Sunt companii cu pierderi de ani de zile şi este momentul să luăm o decizie. Nu putem să creştem în fiecare an subvenţiile şi vă dau exemple. Subvenţiile astăzi sunt aproape de patru ori mai mari sau duble faţă de cât erau în 2017. Şi dacă ne uităm de ce au crescut aceste subvenţii, au crescut doar pentru că au crescut salariile. Şi eu vă întreb pe dumneavoastră şi îi întreb pe toţi românii. Cheltuielile cu salariile s-au dublat în patru ani de zile. Aţi simţit că performanţa funcţionarilor publici s-a dublat? Dacă este da, atunci mergem mai departe, dacă nu, trebuie să luăm măsuri", a afirmat Cîţu.

Premierul a subliniat, în context, că nu se poate vorbi de austeritate bugetară, întrebat în acest sens.

" Nu aş folosi... eu vreau să vorbesc, nu există austeritate. Când ai deficit de 7% din PIB, nu ai cum să ai austeritatea bugetară. Injectăm bani în economie, investiţiile sunt mai mari, nici un venit nu este redus, veniturile sunt la fel ca anul trecut, nu scade nici un venit. Oamenii încasează la fel. Deşi în sectorul privat anul trecut oamenii au stat în şomaj tehnic, sectorul bugetar nu a avut nimic de suferit, nu a scăzut nimic până acum", a declarat Cîţu

Întrebat dacă nu pot fi aduşi bani în plus la buget prin stoparea "contrabandei", el a spus că se are în vedere o reformă a ANAF.

"Sunt mai multe planuri în ceea ce priveşte reforma ANAF şi reforma ANAF este una dintre reformele incluse în Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă. Deci, sunt patru reforme. Reforma ANAF este una dintre ele şi da, anul acesta sunt bani pentru investiţii în ceea ce priveşte ANAF, digitalizare şi achiziţia de echipamente", a afirmat Cîţu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel