Ciucă, despre amânarea ratelor: Am discutat cu Isărescu
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă a susținut o conferință de presă în timpu vizitei sale în județul Alba și a vorbit din nou despre măsurile pe care Guvernul le are în vedere în actuala criză.

Prim ministrul a amintit că se au în vedere investițiile în economie pentru a depăși situația economică actuală generată de războiul din Ucraina.

Nicolae Ciucă a spus că: ”Românii trebuie să fie solidari. Istoria a dovedit că atunci când suntem solidari, putem trece mai ușor peste crize. S-a dovedit că soluția nu este austeritatea ci sprijinul celor vulnerabili”.

Ciucă a mai spus că a avut deja o discuție cu Mugur Isărescu, legată de posibilitatea amânării plății ratelor la bănci: ”Am avut o astfel de discuție și cu guvernatorul BNR, este în analiză. De altfel a mai fost în analiză o astfel de decizie. Vom analiza și vom comunica decizia împreună cu ceilalți membri ai Coaliției.”, a spus premierul.

În data de 11 aprilie 2022, în conferința în care s-au anunțat măsurile Sprijin pentru România, premierul Ciucă a anunțat că în Coaliţia de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată măsura amânării plăţii ratelor la bănci.

Pe data de 21 aprilie 2022 premierul a discutat cu ministrul de Finanțe pe tema amânării ratelor și declara la acea dată că: ”În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei - să continuăm să analizăm, să vedem cât de benefică este pentru populaţie şi mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”.

Citește și: Mugur Isărescu: ”Cu forţa de muncă ar putea să fie mai rău. Riscul există”

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a anunţat, joi, la o conferinţă de presă, că "avem o creştere foarte rapidă a preţurilor, ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză". În același timp, el a declarat că țara noastră nu mai este pe locul 1 la inflație în UE, avem 7-8 țări înaintea nostră, inclusiv din zona euro.

„Și Bulgaria are inflație mai mare. (...) N-au deficitele fiscale pe care le are România”, a precizat Isărescu, amintind că au fost episoade de panică în rândul consumatorilor, care s-au grăbit să cumpere ulei, să-și facă plinurile la mașini. 

Ai nevoie de o situație fiscală bună

"Suntem o economie deschisă, nu mai stabilim prețul la petrol, energie, gaze naturale. Nu noi stabilim aceste preturi. Suntem sub impactul lor pentru ca am deschis economia din 1990. Nu avem cum să o protejam decât cu subventii. Dacă vrei cu subventii ai nevoie de o situație fiscala buna", a explicat guvernatorul BNR.

Potrivit spuselor sale, noi nu mai avem o situație fiscală bună de ani buni, nu mai avem de unde sa reducem impozite, sa acordăm ajutoare. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel