Premierul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că Ministerul Finanţelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru anul viitor, astfel încât acesta să poată fi supus dezbaterii parlamentare în luna noiembrie.
"Ministerul Finanţelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, vor veni în primă lectură cu bugetul, nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză şi vot în Parlament", a spus Ciucă, în debutul şedinţei de guvern.
El a menţionat că acest proiect va permite continuarea investiţiilor, implementarea programelor din PNRR, gestionarea deficitului bugetar şi a inflaţiei, dar şi creşteri de salarii şi pensii.
"Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile", a mai spus el.
Citește și Nicolae Ciucă: Datoria publică a României a scăzut faţă de anul trecut
Datoria publică a României a scăzut în acest moment faţă de 2021, iar deficitul bugetar este sub 2,5%, a afirmat, vineri, premierul Nicolae Ciucă. El şi-a exprimat speranţa că datoria publică va putea fi scăzută sub 50%.
"În acest moment, deficitul, la analiza pe primele şapte luni este de 2,41%. Ca atare, în momentul de faţă, atât creşterea economică, cât şi măsurile care au fost la nivelul Guvernului au dus la anumite efecte. De asemenea, datoria publică a României în acest moment a scăzut faţă de anul trecut şi sperăm să o menţinem în această tendinţă, reuşind să coborâm sub 50%", a spus prim-ministrul, în cadrul unei declaraţii de presă, la Bucharest Security Conference. Citește mai departe AICI
Citește și Ciucă, schimbare de discurs. De la ”nu avem probleme la iarnă” la ”ne așteaptă o iarnă foarte grea”
Ministerele de resort afirmau și acestea că România nu are probleme cu rezervele de gaze, că suntem în parametri privind asigurarea umplerea depozitelor pentru la iarnă și, totodată, că țara noastră nu este atât de dependentă de gazul rusesc deoarece are resurse proprii și lăudau demararea exploatări gazelor din Marea Neagră din perimetrul Midia de către Black Sea Oil & Gas (BSOG).
”Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina”, se spunea în iunie intr-un comunicat al BSOG.
”Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse. Guvernul României va fi mereu ... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...