Ciucă, la semnarea convenţiilor de garantare pentru programul IMM Invest: În criză există doar o soluție, investițiile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Guvernul va sprijini în continuare mediul de afaceri cu soluţii care să asigure menţinerea unei dinamici "corespunzătoare" a economiei româneşti, a declarat, marţi, prim-ministrul Nicolae Ciucă, la ceremonia de semnare a convenţiilor de garantare pentru noul program guvernamental IMM Invest, care a avut loc la Palatul Victoria.

"Este un eveniment cât se poate de binevenit, pentru că el marchează un parteneriat, (...) un eveniment cât se poate de onest între Guvern, între mediul de afaceri şi între bănci. Practic, nu dorim altceva decât să asigurăm, în continuare, antreprenorii din România că, la nivelul Guvernului şi la nivelul celorlalte instituţii ale statului, precum şi la nivelul sistemului bancar, căutăm soluţii astfel încât să putem să sprijinim mediul de afaceri şi să reuşim ca prin măsurile pe care le luăm împreună, prin dialogul susţinut pe care-l avem împreună cu mediul de afaceri, să asigurăm menţinerea unei dinamici corespunzătoare economiei româneşti. Am spus-o de fiecare dată, în situaţie de criză, o singură soluţie: investiţii, investiţii şi iarăşi investiţii", a afirmat Ciucă.

El a adăugat că Guvernul va continua să susţină mediul de afaceri, utilizând atât bugetul naţional, cât şi fondurile europene.

"Prin tot ceea ce am întreprins şi vom întreprinde în continuare, vom continua să susţinem mediul de afaceri şi, desigur, vom folosi toate resursele financiare la dispoziţie, atât cele de la bugetul de stat, cât şi cele care ne provin din fondurile europene. Trebuie să depăşim această situaţie, nu o putem face decât împreună. Ca atare, vă rog să mizaţi în continuare pe întreaga noastră putere de înţelegere, pe întregul nostru sprijin şi, desigur, deschiderea către dialog", a transmis prim-ministrul.

Şeful Executivului a menţionat că marţi dimineaţa a avut o nouă întâlnire cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, în căutarea de soluţii pentru sprijinirea mediului de afaceri care vizează întreg spectrul activităţilor economico-sociale.

"Am garanţia că prin aceste demersuri putem să rămânem în continuare la fel de solidari şi putem să găsim soluţiile care să ne sprjine să depăşim cât mai uşor situaţia complicată prin care trecem astăzi", a completat Ciucă. 

Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, aprobată de Comisia Europeană

”Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS- SA.103626 (2022/N) – România”, aprobată prin Decizia Comisiei Europeane nr. C(2022) 6579 /09.09.2022. reprezintă cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european care are ca principal obiectiv susținerea IMM-urilor

Dintre cele 73 de scheme de ajutor de stat aprobate până în prezent la nivel european în baza Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Guvernul României alocă prin schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european în valoare de 4 miliarde euro, pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din România.

Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor a lansat programul IMM INVEST PLUS IMM cu componentele IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST, constând în  ajutoare de stat acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi. 

Beneficiarii eligibili ai programului IMM INVEST PLUS se pot înscrie în program accesând portalul www.imminvest.ro, începând cu data de 15 septembrie, ora 10.

Schema de ajutor de stat va facilita accesul la finanțare pentru diferite categorii de beneficiari, care vor putea accesa credite cu garanții de stat, cu dobânzi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni și cu costuri aferente comisionului de risc și a comisionului de administrare, subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate. 

Valoarea maximă a unei finanțări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiții și până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanția de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanțărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel