Ciuma din 1720 a decimat Marsilia din cauza unei minciuni. Lecția care ne învață importanța carantinei
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ciuma din 1720 a decimat mai mult de jumătate din populația orașului Marsilia
Ciuma din 1720 a decimat mai mult de jumătate din populația orașului Marsilia
Marsilia a putut să țină ciuma departe pentru mult timp și asta până când o navă comerciantă a sosit din Levant. Însă un căpitan lacom care a înșelat autoritatea sanitară în 1720 ar fi provocat moartea a 100.000 de oameni în sudul Franței, spun unii istorici.

În jurul anului 1720, Marsilia a fost cel mai important port din Mediterana, un hub pentru mărfurile din Orient, un hub între nordul și sudul Europei. Este momentul în care Europa suferă în continuare din cauza epidemiei de ciumă care a ucis deja sute de mii de oameni, în mai multe valuri, scrie Geo.de.

Patru epidemii au avut loc doar în secolul al XVII-lea iar Marsilia știa exact ce înseamnă ciuma. Prin urmare, orașul a dezvoltat un sistem sofisticat de sănătate pentru a proteja cei aproape 90.000 de locuitori. Măsurile care se luau erau izolarea navelor care proveneau din zone periculoase, pasagerii și mărfurile lor erau carantinate pentru câteva săptămâni. Și controlează ruta navei și situația la bord cu ajutorul unui pașaport de sănătate, pe care căpitanul trebuia să îl prezinte la intrare și care trebuia să confirme informațiile depuse sub jurământ.

Ciuma a făcut ravagii în Marsilia timp de doi ani

O agenție de sănătate a supravegheat procesul care a ținut ciuma departe timp de un secol. Însă la sfârșitul primăverii 1720, a avut loc cea mai mare catastrofă din istoria orașului: ciuma a fost adusă la bordul unei nave comerciante din Levant. La acea vreme, mulți oameni locuiau înghesuiți în condiții mizerabile în centrul orașului, fără apă și cu o igienă complet inadecvată.

Doi ani mai târziu, mai mult de fiecare a doua persoană din Marsilia murise

Era 25 mai 1720, când nava „Marele Saint Antoine” s-a apropiat de arhipelagul Frioul, vizavi de portul Marsilia. Vaporul fusese pe drum timp de zece luni și era încărcat acum 500 de saci de potasă, dar mai ales 280 de tone de baloți cu bumbac, pânză indiană și alte materiale, care urmau să fie vândute la târgurile din Champagne. Nava și marfa aparțin aveau patru proprietari, printre care căpitanul Jean-Baptiste Chataud și Jean-Baptiste Estelle, primul consilier al orașului Marsilia. Dar "Grand Saint Antoine" nu numai că are această încărcătură valoroasă, ci și o boală cumplită la bord.

Un pasager turc a murit brusc în timp ce nava se afla în estul Mediteranei după care, în timp ce se afla în apropiere de Corsicai, boala lovește cinci marinari și doctorul. Chataud se teme de ce este cel mai rău și apelează la portul italian Livorno. Examinarea morților relevă că aceștia au murit de o „febră mare provocată de o boală molipsitoare”.

Citește și: Coronavirusul și soarele. Lecția învățată în urmă cu 100 de ani

Deci nu ciuma? „Mita ar fi putut fi aici în joc pentru a obține acest diagnostic”, spune istoricul Alexander Berner, expert în istoria ciumei.

La sosirea la Marsilia, însă, căpitanul a spus când a fost solicitat de autoritatea sanitară că „mâncarea proastă” i-a îmbolnăvit. Carantina este apoi fixată la zece zile pentru pasageri, 20 de zile pentru navă și 30 de zile pentru marfă.
O lună pentru pânză, asta nu este o mare problemă. Căpitanul Chataud minte pentru a-și asigura profitul? Deci a riscat moartea a zeci de mii de oameni prin încălcarea reglementărilor de sănătate din orașul său? „Această bănuială este foarte puternică”, spune Berner.

Dar minciuna căpitanului nu funcționează. Unul dintre marinarii sai Francois Lion prezintă brusc simptome ale bolii și moare, la doar o zi după sosirea „Marelui Saint Antoine”. Autoritățile alarmate au extins carantina la 40 de zile pentru marfă, 30 de zile pentru navă și 20 de zile pentru pasageri. La două săptămâni după decesul lui Francois Lion, unul dintre paznicii de la bord moare, apoi servantul navei și șase cărăuși cedează și ei în fața bolii, în scurt timp. Toți au dost în contact cu materialele în care s-au cuibărit puricii care transportă bacilul. Un croitor moare în oraș și în curând întreaga sa familie.

Marfă de pe „Grand Saint Antoine” a fost contaminată

Ciuma se răspândește în Marsilia și nimic nu o mai poate opri. După mult timp a devenit clar că încărcătura de pe „Grand Saint Antoine” a fost contaminată. O a treia carantină este impusă pe nava remorcată spre Jarre, o insulă inospitalieră, la sud de Marsilia. Echipajul, inclusiv căpitanul Chataud, sunt aprovizionați cu alimente de bărcile de la autoritatea sanitară. Nava și echipajul sunt în izolare iar toate contactele externe sunt interzise.

În septembrie 1720, căpitanul a fost judecat în absență. Procurorul general al amiralității îl acuză de minciună și comportament penal; el nu numai că a spus neadevărurile când a intrat în țară, ci și a transportat și mărfuri în oraș „astfel încât el a răspândit riscul de infecție asupra întregului regat”. Dar interogarea martorilor nu confirmă rechizitoriul, rămânând îndoieli cu privire la vinovăția căpitanului.

Câteva zile mai târziu, însă, marfa, și apoi nava, au fost arse de pe insula Jarre, la ordinul administratorului imperial Jean-Jacques de Gérin, care a condus procesul. "Acest lucru va dizolva speranța proprietarilor de îmbogățire ", scrie arheologul Michel Gouri, care a examinat epava uimitor de bine conservată a "Marelui Saint Antoine" și care a fost găsită în 1978.

Ciuma a făcut ravagii în Marsilia și în împrejurimi timp de doi ani. Căpitanul Chataud, deși nu a fost condamnat, a rămas închis în turnul închisorii de la Castelul d'If în toată această perioadă. El a fost eliberat abia în vara anului 1723 și a dus o viață retrasă. Până la moartea sa, cinci ani mai târziu, nu a acceptat faptul că aparent a provocat moartea a 100.000 de oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel