Proiectul de lege urmăreşte modificarea şi completarea a trei acte normative cu impact asupra consumatorilor, drepturilor consumatorilor şi a contractelor încheiate cu profesionişti sau comercianţi prin transpunerea în legislaţie a Directivei europene nr. 2.161/2019, precum şi a altor modificări a unor directive europene în materie de protecţie a consumatorilor, notează avocatnet.ro.
Amenda de 4% din cifra de afaceri anuală aferentă anului fiscal precedent sau de cel puţin 2 milioane de euro, în cazul în care nu există informaţii despre cifra de afaceri, va fi aplicată în cazul în care clauzele abuzive, stabilite ca atare de o instanţă, practica comercială înşelătoare sau neregulile descoperite în contractele încheiate între consumatori şi profesionişti sau comercianţi aduc prejudicii consumatorilor din mai multe state membre.
,CItește și: Avertisment: Aveți grijă ce bijuterii cumpărați
O altă modificare notabilă a acestui proiect de lege o vizează majorarea cu până la 150 de ori a amenzii ce poate fi aplicată unui profesionist în cazul în care o instanţă stabileşte că a introdus clauze abuzive într-un contract încheiat cu un consumator. În prezent, Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori stabileşte că amenda pentru clauzele abuzive este cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei. Proiectul iniţiat de ANPC urmăreşte majorarea acestei amenzi la 10.000 lei până la 150.000 lei.
De asemenea, profesionistul va fi obligat ca, pe lângă modificarea tuturor contractelor aflate în executare, să restituie, în totalitate pentru toţi consumatorii cărora le-a aplicat aceste clauze, sumele percepute în temeiul clauzelor stabilite ca fiind abuzive. În plus, profesionistul nu va mai putea să insereze aceste clauze în cuprinsul noilor contracte pe care urmează să le utilizeze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...