Codul fiscal. Nouă modificare la capitolul accize şi alte taxe speciale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Taxe
Taxe
Pe masa de lucru a Guvernului se află azi, 23 octombrie 2024, și o nouă Ordonanță de Urgență prin care se aduc noi modificări Codului fiscal.

Ministerul Finanțelor explică faptul că a inițiat o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea titlului VIII "Accize și alte taxe speciale" din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal ca urmare a desemnării Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale ca entitate centrală de stocare, necesitând măsuri urgente pentru reglementarea stocurilor de urgență. Reglementările existente nu acoperă complet aspectele legate de constituirea și menținerea stocurilor de urgență pentru țiței și produse petroliere, ceea ce poate duce la riscuri în aprovizionare în situații de criză.

În document se mai spune că într-un context geopolitic instabil, caracterizat de disfuncționalități ale lanțurilor de aprovizionare, neadoptarea acestor reglementări ar putea împiedica statul român să asigure stocuri minime. De asemenea, se constată probleme de eludare a obligațiilor de plată a accizelor de către unii operatori economici, ceea ce afectează încasările bugetare.

Modificări propuse

Accizele pentru bere - Se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a accizelor pentru bere, care va oferi predictibilitate fiscală operatorilor din domeniu. De asemenea, accizele nu vor fi actualizate anual în funcție de inflație pentru această categorie de produse.

Plata anticipată a accizelor - Se va introduce obligația de plată anticipată a accizelor pentru antrepozitari noi, în primele 36 de luni de la autorizare. Această măsură are rolul de a preveni neconformările fiscale.

Stocurile de urgență - Vor fi clarificate reglementările privind asimilarea locurilor de stocare cu antrepozitele fiscale, facilitând astfel gestionarea stocurilor de urgență.

Comercializarea tutunului - Se va modifica legislația pentru a permite comercializarea tutunului brut și parțial prelucrat în alte state membre, eliminând ambiguitățile actuale.

Regimul de antrepozitare - Se va crea un cadru legal pentru regimul de antrepozitare al operatorilor care produc exclusiv produse din tutun prelucrat, îmbunătățind astfel conformitatea fiscală.

Impactul așteptat

Adoptarea acestei ordonanțe de urgență este esențială pentru a asigura stabilitatea economică și fiscală, precum și pentru a evita blocajele în activitatea operatorilor economici din sectorul accizelor. În acest fel, se va contribui la creșterea veniturilor la bugetul de stat și la asigurarea unei aprovizionări sigure cu resurse esențiale.

Prin aceste modificări, Ministerul Finanțelor urmărește să regleze eficient cadrul fiscal al accizelor, să susțină activitatea operatorilor economici și să asigure resursele necesare în situații de criză. Este o măsură necesară în contextul actual, având în vedere provocările economice și sociale cu care se confruntă România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al Asociației...

Bani
Viktor Orban și Peter Magyar (dreapta, spate) / Foto: Parlamentul European
Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy

Lockheed Martin: Un posibil sfârșit de ciclu financiar

Pentru Lockheed Martin, războiul nu rimează întotdeauna...

Banca Națională a României
Adrian Câciu

Câciu: România nu are, de fapt, o cotă unică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Asigurări / Ilustrație: DCBusiness

Guvernul a adus modificări Legii asigurărilor

Guvernul a adus modificări semnificative Legii...

Taxe
Ray-Ban
Angajați / Foto: Freepik

De ce persoanele de peste 45 de ani nu-și caută job-uri?

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani sunt reticente...

Dolari / Foto: Freepik
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
foto: pexels.com
Banca Națională a României
Familie / FOTO: Freepik
Sobă pe lemne / Foto: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik

General Motors și-a eclipsat marii adversari

Producătorul auto din Detroit a publicat din nou...


pixel