Codul Muncii, modificat: Apare un nou tip de concediu, inexistent până acum

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Este o nouătate pentru legislația din România
Este o nouătate pentru legislația din România
De la bun început trebuie precizat că noua modificare a intrat deja în vigoare: oficial, ea se aplică începând din 22 octombrie. 

Ce se întâmplă din 22 octombrie? Simplu: angajații au dreptul la un nou tip de concediu. Unul complet diferit de cel apărut relativ recent, și anume, pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. 

Mai precis, este vorba despre concediul de îngrijitor, ce va avea o durată de cinci zile și care va fi acordat în situațiile în care un salariat va trebui să îngrijească o rudă sau o altă persoană din gospodăria sa care e grav bolnavă.

O noutate pentru legislația din România

Concediul de îngrijitor este stabilit de recenta Lege nr. 283/2022, care, din 22 octombrie, a modificat oficial Codul muncii. Concediul acesta este o noutate pentru legislația de la noi, complet diferit de concediul de 45 de zile, plătit și acordat pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, introdus de numai câteva luni. 

Noul concediu introdus de Legea 283 va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană ce stă în aceeași locuință cu aceștia, cu probleme grave de sănătate.

„Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”, prevede recenta lege. 

Condițiile de acordare a noului tip de concediu

Trebuie precizat că, în termen de 30 de zile de la data publicării acestei noi legi (adică până pe 18 noiembrie) ar trebui să intre în dezbatere un proiect de ordin care să conțină nu doar condițiile acordării acestui tip de concediu, ci și care sunt problemele medicale pentru care se va putea cere acesta.

Rude sunt considerate fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul ori soția unui salariat. Concediul de îngrijitor nu va afecta perioada de concediu de odihnă, iar legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă, se va putea stabili chiar o durată mai mare a concediului de îngrijitor decât cea amintită.

Angajatorii care vor refuza acordarea concediului de îngrijitor salariaților ce îndeplinesc condițiile necesare vor risca amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

De asemenea, potrivit noii legi, drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijitor se vor menține pe toată durata concediului. Angajatorii nu vor putea să dea afară un salariat în timpul în care acesta este în concediu de îngrijitor.

Citește și Pensionare 2022. Concediile care reprezintă vechime în muncă

Concediul de creștere a copilului, cel de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal sunt luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie. 

- Concediul de risc maternal se acordă gravidelor, femeilor care au născut recent și celor care alăptează, atunci când la locul de muncă există riscuri pentru securitatea/sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii/alăptării. Pe perioada acestui concediu se acordă o indemnizație de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni dinaintea acestuia, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003.

- Concediul de maternitate este luat de salariatele care urmează să nască, acordat împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (în total, cel mult 126 de zile). Și aici se acordă o indemnizație, de 85% din media veniturilor din ultimele şase luni. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel