Codul Rutier. Modificare. Vehiculele pe care le poți conduce cu permis categorie B
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Șoferii cu permisul categorie B vor putea conduce motocilete ușoare în anumite condiții
Șoferii cu permisul categorie B vor putea conduce motocilete ușoare în anumite condiții
O nouă modificare adusă Codului Rutier, sau mai bine spus OUG 195/2002, aduce noi condiții pentru o anumită categorie de șoferi.

"Extinderea accelerata actuala a zonelor urbane si imposibilitatea adaptarii infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roti obliga la propunerea de solutii alternative pentru asigurarea unei mobilitati urbane optime la nivelul populatiei. Sprijinirea utilizarii de motociclete usoare prin facilitarea obtinerii permisiului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din solutiile alternative pentru asigurarea mobilitatii urbane", se spune în expunerea de motive a inițiativei care a fost adoptată tacit de Senat.

Proiectul adoptat prevede ca tinerii care au vârsta de minimum 24 de ani și dețin permisul de categorie B de cel puțin doi ani, vor putea conduce motociclete ușoare fără să fie nevoie să aibă permisul pentru categoria A1.

Bolile care te lasă fără permisul de conducere

Inițiatorii apreciază că avantajul creșterii numărului de motocicete ușoare este acela că duce la creșterea mobilității, se fluidizează traficul, se diminuează problema parcărilor cât și consumul de combustibili ceea ce duce la reducerea poluării.

Pe de alta parte, initiatorii proiectului de lege recunosc ca facilitarea obtinerii permisului categoria A1 de catre posesorii de permis categoria B are si o latura negativa, care se manifesta sub forma cresterii riscului de accident.

In prezent, printre factorii de risc identificati pentru cei care conduc motociclete categoria A1 se numara teribilismul varstei de 16-18 ani si lipsa experientei practice. Pentru a minimiza aceste riscuri, cei doi parlamentari au propus, ca masuri compensatorii, introducerea atat a criteriului de varsta minima obligatorie, cat si a celui de experienta practica obligatorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel