Colectare TVA. Gabriel Biriș: ”Ceva este complet greșit!”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Calcule / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
În cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, difuzată pe DCNews, DCBusines și DCNewsTV, expertul în fiscalitate Gabril Biriș a explicat ce nu s-a făcut bine în România pe linie de colectare a TVA

În principiu, digitalizare ar trebui să ușureze interacțiunea dintre contribuabil și stat. La noi însă, digitalizarea, cel puțin pe linie de colectare a TVA, generează tot felul de probleme. Cum s-a ajuns de la sistmul gândit inițial la ceea ce s-a implementat. 

Pe unde se pierd banii

”Haideți să ne uităm, mai întâi, la ceea ce spun ei că-i mână în luptă. Ce-i mână în luptă? Reducerea gap-ului de TVA, adică ce nu colectează statul. Care este structura gap-ului? Pe unde se pierd bani? Ne-au spus cumva, au făcut o analiză să vadă pe unde li se pierd banii? Nu s-a întâmplat acest lucru”, a subliniat interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu.

Nu sunt făcute pentru așa ceva 

Repet, a continuat invitatul în platoul emisiunii ”Totul despre bani”, ceea ce am am spus în ultimii ani: ”Nici una dintre aceste măsuri nu sunt făcută să combată evaziunea. Ele puteau fi un instrument în eficientizarea relației dintre contribuabil și stat, dar și în a oferi instrumente de analiză de risc ca să reacționezi mai repede. 

Nu am reinventat roata

În România, așa cum sunt lucrurile acum, am făcut și noi ce au făcut și alții, nu reinventăm roata. Numai că ultimul studiu pe gap-ul de TVA datează din 2021. În cei trei ani anteriori, mediana gap-ului în țările europene a scăzut de pe la 10% la 5%. În aceeași perioadă, la noi a crescut de la 33% la 36%. Ceva este complet greșit. Deci, ca să poți să dai dovadă că tu chiar dorești să reduci evaziunea, trebuie să te uiți de unde vine. ȘI într-acolo să-ți îndrepți acțiunea”, a precizat Gabriel Biriș.

Nu are drept de deducere 

Invitându-ne la o lecție de imaginație, el a prezentat TVA-ul ”ca un tort. În ultimă instanță, Taxa pe Valoare Adăugată este, de fapt, un impozit pe consum. El ajunge la bugetul de stat doar atunci când este plătit de cineva care nu are drept de deducere. Adică fie de instituțiile publice, fie de companiile scutite fără drept de deducere, adică societăți de asigurări, spitale, școli, fie de gospodării. 

La fel și benzinăriile

Împarți totul în felii. Prima felie - consumul guvernamental. Cam 20%, aproximativ, plus minus ceva. Consumul companiilor scutite, fără drept de deducere și al ONG=urilor mai este și el o felie de 20%. Deci, mai rămâne o felie de 60%. Din acest procent, cam 15-20% sunt facturile la utilități. Din ce rămâne, cam 56-70% este retailer-ul modern, adică supermarketuri, hipermarketuri, magazinele din mall. Unde nu există să cumperi fără TVA. La fel și benzinăriile. Altfel spus, TVA de la consumatori este colectată cea mai mare parte. Mai rămâne o feliuță mică de 10-12%”, a spus expertul în fiscalitate. 

Mai avem un instrument 

Gabriel Biriș a adăugat că ”mai avem un instrument, respectiv Directiva 1695 din 2018, care ar permite României să ceară derogare pentru taxare inversă. Ce înseamnă acest lucru? Că, practic, banii nu mai circulă între firme”. 

Aflați mai multe detalii despre această taxare inversă, dar și ce alte explicații a mai oferit expertul în fiscalitate, urmărind întreaga emisiune ”Totul despre bani”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

RO e-Transport: Clarificări utile pentru companii

Specialiștii EY România - Georgiana Iancu, Partener,...

Fostul CEO al Microsoft, mai bogat decât Bill Gates

A fost printre primii angajați ai Microsoft în 1980,...

Xi, Putin și Erdogan pun lumea la cale în Kazahstan

Președinții Rusiei, Chinei și Turciei, Vladimir Putin,...

Spania schimbă regulile jocului în plin sezon turistic

Guvernul spaniol a anunțat miercuri că va revizui...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

Probleme în emiterea rovinietei şi a taxei de pod

CNAIR, anunţ important pentru şoferi. 

Analiză: Datoria globală aproape a egalat PIB-ul țărilor

Guvernele au acum o datorie fără precedent, de 91.000 de...

Europa continuă să cumpere gaz rusesc

Dependenţa Europei de gazele ruseşti e greu de oprit.

Prețul aurului, în scădere după declarația șefului FED

Aurul și-a menținut pierderile acumulate anterior, în...


pixel