Combustibilii fosili ies din grațiile UE. Ce urmează să se întâmple

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Lucrurile care s-au SCUMPIT cel mai MULT
Lucrurile care s-au SCUMPIT cel mai MULT
Uniunea Europeană ar trebui să-şi reducă finanţarea pentru proiectele din domeniul combustibililor fosili, au apreciat vineri miniştrii de Finanţe din UE, într-un comunicat comun, o mişcare ce ar putea marca o schimbare majoră în eforturile blocului comunitar de a combate schimbările climatice, informează Reuters.

Aceasta este prima dată când miniştrii europeni de Finanţe susţin o declaraţie în care se cere încetarea finanţării combustibililor fosili, după ce anterior au solicitat doar să se pună capăt finanţării pentru termocentralele pe cărbune.

O eliminare completă ar putea opri finanţări în valoare de mai multe miliarde euro pentru proiecte în domeniul combustibililor fosili acordate de Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia de creditare pe termen lung a UE. Datele oficiale arată că anul trecut BEI a finanţat proiecte în domeniul combustibililor fosili în valoare de aproape două miliarde de euro, iar începând din 2013 finanţarea pentru astfel de proiecte s-a ridicat la 13,4 miliarde euro.

Cu toate acestea, documentele confidenţiale consultate de Reuters arată că proiectele în domeniul gazelor naturale din Ucraina, Croaţia şi alte state partenere UE ar putea fi finanţate în continuare, după ce Ungaria a cerut acordarea unei dispense, de teamă că, în caz contrar, aceste state ar fi nevoite să se bazeze pe Rusia.

Deşi UE este un important finanţator pentru proiecte globale destinate combaterii încălzirii globale, în mod ironic, UE finanţează şi combustibili fosili, iar multe din cele 28 de state membre susţin proiecte în domeniul gazelor naturale pentru a-şi reduce dependenţa de energia nucleară sau cărbune.

Undă verde pentru cea mai mare tranzacție din istorie

Însă, vineri, într-un comunicat comun, miniştrii de Finanţe din UE au cerut BEI şi altor organisme financiare globale, precum Banca Mondială, "să reducă treptat finanţarea pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, în special a celor care utilizează combustibili fosili solizi, ţinând cont de dezvoltarea sustenabilă şi nevoile energetice, inclusiv securitatea energetică, a ţărilor partenere".

Decizia politică a miniştrilor europeni de Finanţe trebuie susţinută de o decizie formală a boardului BEI, care este compus din reprezentanţii celor 28 de state membre UE.

O decizie BEI cu privire la încetarea finanţării proiectelor în domeniul combustibililor fosili începând de anul viitor era aştepată încă de luna trecută, dar a fost amânată din cauza diviziunilor existente în interiorul blocului comunitar, în condiţiile în care unele state membre, inclusiv Germania, Italia şi Polonia, doreau ca finanţarea să continue.

Potrivit unor oficiali europeni, boardul BEI se va reuni în data de 14 noiembrie, pe agendă figurând şi politica băncii în domeniul combustibililor fosili.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene - instituţia de creditare pe termen lung a UE şi singura bancă deţinută şi care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta oferă finanţări pe termen lung pentru investiţii solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE. BEI lucrează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene. Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi şi credite din lume, BEI oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Kenneth Langone, cofondatorul Home Depo
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Farmacie / Foto: Freepik
Freepik.com

Recesiunea bate la uşa României

Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...

Grafica: Mihai Ciobanu
Mihai Daraban, și E.S. dl Noel Servigon, Ambasadorul Republicii Filipine în România
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov
Victor Ponta
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com
Bani. Foto: Freepik.com

Curăţenia de primăvară în România! Ediția 2025 / video

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News,...

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Foto: Freepik.com
Bani / Foto: DCBusiness

Curs BNR. Leul pierde teren la început de săptămână

Banca Națională a României a anunțat cursul leului...

Formular / Foto: Freepik

ANAF bagă o nouă taxă pentru băieții deștepți din energie!

ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia dintre cele mai...

Vânzarea de benzină este limitată / Foto: Unsplash

Prețul carburanților. Cât costă un plin astăzi, 7 aprilie

Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...


pixel