Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Comisia Europeană a activat aşa-numita "frână de urgenţă" pentru mierea provenită din Ucraina, astfel că va aplica din nou taxe în Uniunea Europeană pentru acest produs, până în 5 iunie 2025, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, relatează agenţia EFE.
"Frâna de urgenţă pentru importurile de miere din Ucraina se activează: până pe 5 iunie 2025, mierea ucraineană se importă în UE în cadrul contingentului tarifar al Zonei de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare", a spus purtătorul de cuvânt pentru Comerţ şi Agricultură al Comisiei Europene, Olof Gill.
Această măsură de salvgardare s-a introdus în ultimul acord comunitar - în vigoare din 6 iunie 2024 - pentru a reînnoi excepţiile tarifare privind produsele ucrainene.
Scopul "frânei de urgenţă" este de a proteja produsele din Uniunea Europeană, în special cele agricole, în cazul în care importurile provenite din Ucraina generează probleme pe pieţele locale ale UE, situaţie de care s-au plâns unele state membre.
Ca parte a acestor măsuri de salvgardare consolidate pentru protejarea agricultorilor din cele 27 de state membre, Comisia poate activa "o frână de urgenţă" pentru produsele agricole, "în special cele sensibile", precum păsări de crescătorie, ouă, zahăr, ovăz, porumb sau miere.
Dacă importurile de astfel de produse depăşesc media volumului de importuri înregistrate în a doua jumătate a anului 2021 şi în 2022 şi 2023, taxele pot fi impuse din nou.
În cazul mierii, această medie este de 44.417,56 tone.
Importurile UE provenite din Ucraina s-au ridicat la 22,8 miliarde euro în 2023, faţă de nivelul anterior războiului, de 24 miliarde euro, în 2021.
Culturile de floarea-soarelui nedeclarate din Ucraina provoacă confuzii cu privire la cât de mare ar putea fi recolta din acest an a ţării vecine, care, potrivit unor oficiali de la Kiev, ar putea să se ridice până la 13,5 milioane de tone, cifră care include o cantitate nedeclarată cuprinsă între 1,5 şi 2 milioane de tone, transmite Reuters.
Ucraina este cel mai mare producător şi exportator mondial de ulei de floarea-soarelui.
Analiştii şi oficialii spun că uleiul de floarea-soarelui vândut de Ucraina este, deseori, mai mare decât cantitatea care ar putea fi produsă de pe urma suprafeţelor însămânţate oficial cu floarea-soarelui.
Capacitatea Ucrainei de procesare a seminţelor de floarea-soarelui este mai mare decât recolta şi, în mod frecvent, unele mici fabrici de ulei cumpără seminţe din afara piaţa pieţei oficiale, pentru a evita plata taxelor şi a putea fi competitive cu fabricile mai moderne şi mai productive.
"Floarea-soarelui este o astfel de cultură, care apare ulterior pe piaţă, şi anul acesta nu va fi o excepţie. Întotdeauna o cantitate de 2-3 milioane de tone apare abia ulterior, cum demonstrează datele referitoare la procesare", a declarat joi ministrul ucrainean al Agriculturii, Taras Vîsoţki. "În consecinţă, punctul de pornire pentru prognoza ministerului este 12 milioane de tone, dar am senzaţia că anul acesta nu va fi o excepţie şi o cantitate suplimentară de 1,5 milioane de tone de floarea-soarelui va fi, cu siguranţă, găsită", a adăugat Vîsoţki.
Oficial, Ucraina a recoltat în 2023 o cantitate de 12,8 milioane de tone de floarea-soarelui. Uniunea traderilor ucraineni de cereale (UGA) susţine că recolta totală din 2023 a fost una de 14,2 milioane de tone de floarea-soarelui, iar recolta din acest an ar putea scădea până la 12,8 milioane de tone din cauza condiţiilor secetoase din luna iulie precum şi a impactului războiului asupra terenurilor arabile disponibile.
Cele mai recente prognoze ale Departamentului american al Agriculturii (USDA) arată că, în 2024, Ucraina ar putea recolta o cantitate de 13,5 milioane de tone de floarea-soarelui.
Recoltatul acestei culturi tocmai a început în Ucraina şi ar putea să se finalizeze luna viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...