Comisia Europeană a aprobat programele de cooperare cu Ucraina şi Moldova pentru perioada 2021-2027

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat două noi programe de cooperare transfrontalieră pentru care MDLPA este autoritate de management: Interreg NEXT România-Ucraina 2021-2027 şi Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027.

Programul Interreg NEXT România-Ucraina are un buget de 54 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, care vor fi investite în modernizarea spitalelor şi a instituţiilor de învăţământ din zona de graniţă, în dezvoltarea turismului şi optimizarea serviciilor vamale, precum şi în prevenirea şi pregătirea pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. În România, judeţele care vor putea beneficia de aceste fonduri sunt Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Suceava şi Tulcea, în timp ce din Ucraina vor participa la program oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpatia, Cernăuţi şi Odesa. Informaţii detaliate despre acest program sunt disponibile la adresa www.ro-ua.net.

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova are o alocare de 77,3 milioane de euro de la Uniunea Europeană, iar investiţiile vor viza modernizarea sistemului sanitar, a şcolilor şi universităţilor, dezvoltarea turismului, managementul frontierelor şi pregătirea pentru situaţiile de urgenţă. Aria programului acoperă judeţele Iaşi, Vaslui, Botoşani şi Galaţi şi întregul teritoriu al Republicii Moldova.

România a început sâmbătă exportul de gaze către Republica Moldova

 

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Transgaz.

"Astăzi (sâmbătă - n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România - Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal", au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.

Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Pe 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
București interbelic
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă

pixel