Comisia Europeană lasă Polonia fără bani pentru redresare post-pandemică
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Ursula Von der Leyen
Ursula Von der Leyen
Comisia Europeană (CE) consideră că ultimele modificări aduse sistemului judiciar polonez sunt insuficiente pentru a permite acordarea fondurilor UE menite să stimuleze economia şi să sprijine redresarea în urma pandemiei de COVID-19, transmite dpa.

Noua lege privind sistemul disciplinar pentru judecători se află încă în analiză, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Dar pot spune deja că această nouă lege nu asigură că judecătorii pot pune la îndoială statutul altui judecător fără a risca proceduri disciplinare", a adăugat ea. Acest lucru a trebuit să fie clarificat înainte ca prima tranşă să poată fi eliberată, a confirmat von der Leyen.

De luni de zile, CE blochează eliberarea a miliarde de euro pentru Polonia ca urmare a deficienţelor flagrante din sistemul judiciar polonez.

În ultima perioadă, CE a convenit cu guvernul de la Varşovia asupra condiţiilor pentru plata a până la 35 de miliarde de euro.Varşovia a presupus că dizolvarea unei camere de disciplină controversate pentru judecători nu ar contraveni acestor condiţii.

Camera disciplinară a Curţii Supreme, înfiinţată în 2018, s-a aflat în centrul reformelor judiciare urmărite de guvernul naţionalist conservator al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS). Această cameră disciplinară avea puterea de a pedepsi şi de a demite orice judecător.

În iulie anul trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că sistemul disciplinar judiciar din Polonia a încălcat legislaţia UE. Conform criticilor, independenţa justiţiei este subminată, iar ingerinţa politică facilitată.

Preşedinţa CE, Ursula Von der Leyen, se află în Cehia, unde vineri a fost lansată preşedinţia ţării la Consiliului Uniunii Europene în cadrul unei reuniuni comune a guvernului ceh şi a Comisiei Europene. 

Citește și: Pedepsită de UE, Polonia nu va primi bani din planul de relansare

Polonia nu va primi bani din planul de relansare economică post-COVID, în sumă totală de 35,4 miliarde de euro, decât dacă efectuează reforme în justiţie, a declarat joi, la Varşovia, preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Aprobarea de către UE, miercuri, a PNRR-ului polonez, a fost "importantă", dar nu este vorba decât despre "o primă etapă, pentru că banii vor fi vărsaţi când reformele vor fi aplicate", a declarat ea. "Aprobarea acestui plan este legată de angajamentele clare ale Poloniei în materie de independenţă a puterii judiciare", a subliniat ea.

Şefa executivului european a pus trei condiţii pentru planul polonez: actuala cameră disciplinară va fi "suprimată şi înlocuită" de un tribunal independent, regimul disciplinar "trebuie reformat" şi infracţiunile disciplinare controversate "trebuie să fie eliminate".

În plus, toţi judecătorii afectaţi de deciziile camerei disciplinare vor avea dreptul ca dosarul lor să fie examinat de noua cameră, a precizat ea. Validarea planului, în valoare de 35,4 miliarde de dolari în cazul Poloniei, miercuri, a provocat nemulţumiri în rândul executivului european şi a dus la organizarea unui vot, fapt rar în cadrul CE, notează AFP.

Citește și Cine câștigă de pe urma embargoului petrolier impus Rusiei

Bruxellesul era sub presiune să-şi dea acordul, în contextul nevoilor Poloniei, care găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni în UE (circa 3,5 milioane) şi serveşte drept centru logistic pentru armele trimise în Ucraina de ţările UE şi SUA. UE speră de asemenea şi în ridicarea veto-ului Varşoviei asupra transpunerii în dreptul european a impozitului minim de 15% asupra profitului multinaţionalelor, o prioritate a preşedinţiei franceze a Consiliului UE. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

Putin vrea o bursă a cerearelor pentru BRICS

Președintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat guvernului...

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel