Compania algeriană Sonatrach vrea să crească prețul gazelor pentru Europa
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Unii încearcă să câștige din situația creată
Unii încearcă să câștige din situația creată
Compania de petrol și gaze Sonatrach, deținută de statul algerian, analizează noi opțiuni pentru a crește prețurile la gaze pentru cumpărătorii europeni, relatează Reuters, citând surse proprii.

"Producătorul de petrol și gaze naturale din Algeria, Sonatrach, negociază cum să beneficieze de o creștere semnificativă a prețurilor globale la gaze în contractele sale pe termen lung cu beneficiarii europeni", au declarat surse pentru agenția Reuters.

Potrivit acestora, Sonatrach ia în considerare mai multe opțiuni, inclusiv o ancorare parțială a prețurilor spot la gaze în contractele sale, care au fost legate în mod istoric de prețul țițeiului Brent. Compania încearcă să renegocieze prețurile cu companiile care primesc gaze prin conducta submarină Medgaz, printre care Naturgy, Cepsa și Endesa în Spania, Engie în Franța și Galp în Portugalia.

La începutul lunii martie, cotațiile gazului la bursa din Europa au reînnoit maximele istorice timp de patru zile consecutive, din cauza temerilor legate de o interdicție a importurilor de energie din Rusia. Prețul record de 3.892 dolari a fost atins pe 7 martie (+275% față de 23 februarie), iar prețul de decontare la sfârșitul zilei a fost de 2.560,7 dolari pe mia de metri cubi (+146,5%). În acest moment, cotațiile se situează în jurul a 1500 de dolari pe mia de metri cubi, ceea ce este de câteva ori mai mare decât prețul mediu istoric.

Experții se așteaptă ca veniturile Algeriei să crească la 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, față de 35,4 miliarde de dolari în 2021, datorită unei reveniri pe toate piețele energetice. Compania petrolieră de stat din Algeria, Sonatrach, produce, rafinează, transportă și vinde hidrocarburi și este cea mai mare nu numai din Algeria, ci și din întreaga Africă.

Norvegienii livrează cât pot 

Pe de altă parte, producătorul norvegian Equinor (fostul Statoil) furnizează Europei atât de mult gaz cât îi permite capacitatea sa. Este avertismentul lansat de directoru general al companiei, Anders Opedal, într-un interviu publicat joi în ziarul german Handelsblatt.

"În prezent, exportăm cât de mult gaz putem către Europa continentală și Marea Britanie, cea mai mare parte mergând către Germania", a spus Opedal. Cu toate acestea, el a adăugat că o creștere a livrărilor de gaze din Norvegia va fi posibilă doar atunci când terminalele GNL aflate în construcție în Germania - unul la Wilhelmshaven, în Saxonia Inferioară, și unul la Brunsbüttel, în Schleswig-Holstein - vor deveni operaționale. Nu se așteaptă ca acest lucru să se întâmple înainte de sfârșitul anului.

"După ce Germania va finaliza [construcția] terminalelor sale de GNL, gazele naturale lichefiate suplimentare vor putea să curgă în Germania pornind de la instalația noastră de lângă Hammerfest", a explicat șeful Equinor. În total, instalația de GNL de la Hammerfest are o capacitate de 6 până la 7 miliarde de metri cubi și este cea mai mare instalație de GNL din Europa. 

Tehnologie cheie 

Potrivit directorului general al Equinor, Germania are din ce în ce mai multă nevoie de o relație stabilă cu Norvegia, pe fondul scăderii livrărilor de gaze din Rusia. "Guvernele germane și norvegiene și companiile industriale au multe de făcut împreună", spune Opedal.

Astfel, în afară de gazele naturale, Equinor intenționează să dezvolte relații cu companii germane și în alte domenii. De exemplu, în producția de hidrogen, care este considerată o tehnologie-cheie pentru o tranziție energetică de succes. "Pentru ca hidrogenul să funcționeze corect, industriile germană și norvegiană trebuie să lucreze împreună", a subliniat Opedal. În acest context, a anunțat intenția de a construi o conductă de hidrogen din Norvegia până în Europa Centrală.

Equinor a fost înființată în 1972 sub numele de Statoil, iar în prezent 67% din acțiunile sale sunt deținute de statul norvegian. Compania are 20.000 de angajați. Norvegia este al doilea mare furnizor de gaze pentru Germania, după Rusia. 

Citește și Shell, contract uriaș pentru gazele din Qatar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel