Compania Ford, condamnată să plătească 1,7 miliarde de dolari

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este una dintre cele mai mari sume decise vreodată
Este una dintre cele mai mari sume decise vreodată
Suma reprezintă, de fapt, daune și este printre cele mai mari decise vreodată de instanța de judecată.

Constructorul auto american Ford a fost obligat să plătească daune de 1,7 miliarde de dolari pentru un defect de fabricație la unul dintre modelele sale. Acest lucru a dus la moartea unui cuplu în Georgia în 2014, potrivit presei americane.

Deși nu este ceva neobișnuit să vedem despăgubiri de peste 1 milion de dolari în cazurile accidentelor de mașină, suma stabilită în acest caz este una dintre cele mai mari acordate vreodată. După verdictul, pronunțat vineri de un juriu din comitatul Gwinnett și relatat de mai multe instituții de media americane, Ford a declarat duminică pentru Wall Street Journal că intenționează să facă apel la această decizie, despre care compania a spus că este "nesusținută de dovezi".

Contactat de AFP, Ford nu a răspuns imediat. Camioneta F-250 Super Duty a lui Melvin și Voncile Hill s-a răsturnat după ce a făcut pană de cauciuc în timp ce rula pe o șosea în apropiere de Americus, Georgia. Acoperișul autovehiculului răsturnat a cedat, strivind cuplul din habitaclu.

După acciden, cei doi copii ai cuplului au mers în instanță și au acuzat Ford de un defect de proiectare al modelului, care, potrivit unor documente citate de presa americană, ar fi cauzat alte zeci de accidente similare. În timpul procesului de trei săptămâni, avocații Ford au citat mai multe studii de proiectare și siguranță care arată, spun ei, că acoperișul este suficient de puternic pentru a rezista unui astfel de impact.

Daune "punitive”

Dar juriul a considerat totuși că firma din Dearborn, Michigan, este responsabilă, afirmând că a fabricat aproximativ 5,2 milioane de unități ale modelului din 1999 până în 2016, înainte ca acoperișul să fie întărit, începând cu 2017. Premiul de 1,7 miliarde de dolari este pentru așa-numitele daune punitive, care depășesc prejudiciul cauzat victimei (victimelor) și sunt menite să pedepsească comportamentul autorului.

Acestea sunt adesea proporționale cu capacitatea financiară a persoanei sau a entității implicate. Joi, același juriu a condamnat separat Ford și lanțul de service auto Pep Boys (pentru montarea unui set greșit de anvelope) la plata a 24 de milioane de dolari în despăgubiri către copiii cuplului Hill, ca o compensație pentru rănile suferite.

Citește și Ford concediază masiv. Cum explică această mișcare

În același timp, Ford Motor Co se pregăteşte să renunţe la 8.000 de angajaţi în următoarele săptămâni, producătorul auto american încercând astfel să-şi majoreze profitul pentru a finanţa investiţiile în vehicule electrice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Concedierile vor avea loc la nou creata divizie Ford Blue, responsabilă pentru producerea vehiculelor alimentate cu motoare cu combustie, precum şi la alte operaţiuni din cadrul companiei. Planul nu a fost încă finalizat şi detaliile încă ar putea fi modificate, adaugă sursele.

Decizia ar reprezenta un pas important în planul directorului general Jim Farley de a reduce costurile cu trei miliarde de dolari până în 2026. El a declarat că vrea să transforme Ford Blue "într-un motor de numerar şi de profit pentru întreaga întreprindere".

În martie, producătorul auto american a anunţat că diviziile sale de vehicule electrice (EV) şi de motoare cu combustie internă (ICE) vor funcţiona ca entităţi separate, o decizie menită să extindă producţia de vehicule electrice, în încercarea de a ţine pasul cu Tesla Inc. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel