Companiile de ridesharing își pierd privilegiile
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Uber / Foto: Freepik
Uber / Foto: Freepik
Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe care trebuie să le respecte șoferii de taxi și șoferilor de pe platformele de ridesharing.

Discuții intense la nivel guvernamental au avut loc pentru revizuirea Ordonanței de Urgență 49/2019, cu scopul de a reglementa transportul de persoane în țară. Potrivit Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), Guvernul pregătește introducerea acelorași cerințe pentru șoferii de taxi și cei de pe platformele de ridesharing, cum ar fi Uber sau Bolt.

Conform C.O.T.A.R., pentru activități similare ar trebui să existe condiții identice. Așadar, transportatorii doresc ca firmele de ridesharing să fie obligate să instaleze aparate de taxare, să renunțe la tariful dinamic și să folosească mașini cu o vechime maximă de 10 ani.

Ministrul Transporturilor a subliniat că este nedrept să existe reguli diferite pentru două activități similare, cum ar fi transportul de persoane. Aceasta clarifică că nu are nimic împotriva niciunei platforme sau a digitalizării, însă insistă asupra necesității unei abordări echitabile în domeniul transportului.

Cerințele impuse Uber și Bolt

Uniformitatea taxelor și impozitelor: Companiile cu aceeași tipologie de activitate trebuie să achite aceleași taxe și impozite.

Transparență în taxare: Utilizarea acelorași echipamente de taxare pentru clienți și stabilirea unui tarif fix pentru călătorii, eliminând tariful dinamic.

Proprietatea mașinilor: Companiile trebuie să dețină mașinile în proprietate și să nu folosească contracte de comodat oneroase.

Vechimea mașinilor: Autovehiculele utilizate nu trebuie să depășească 10 ani pentru a asigura siguranța și protejarea mediului înconjurător.

Aceste schimbări legislative urmăresc să alinieze regulile pentru transportul alternativ cu cele pentru taximetrie, asigurând o competiție echitabilă în industria transportului de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel