Companiile MOL și OMV, în vizorul Comisiei Europene. Ceva nu este foarte clar

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
OMV
OMV
Este vorba despre o tranzacție evaluată la câteva sute de milioane de euro. 

Autorităţile de reglementare antitrust din Uniunea Europeană au deschis joi o investigaţie aprofundată privind propusa achiziţionare de către compania energetică ungară MOL a subsidiarei OMV din Slovenia, pe fondul îngrijorărilor că tranzacţia ar putea afecta concurenţa, transmite Reuters.E

În 2021, MOL şi compania energetică croată INA, al cărei cel mai important acţionar este MOL, au anunţat că vor achiziţiona OMV Slovenija. Conform acordului, MOL va prelua cele 120 de benzinării, sub brandurile OMV, Eurotruck, Avanti şi Diskont, şi afacerile engros din Slovenia ale companiei austriece.

Luna trecută, MOL a solicitat aprobarea Autorităţii de Reglementare antitrust din Uniunea Europeană pentru acest acord şi nu a oferit concesii pentru a remedia îngrijorările Executivului comunitar după analiza preliminară a tranzacţiei.

Comisia Europeană şi-a exprimat temerea că tranzacţia, în urma căreia vor fuziona al doilea şi al treilea mare furnizor de combustibil din Slovenia ar putea reduce concurenţa.

"Pentru a ne asigura că preţurile combustibililor la pompă nu sunt artificial mărite din cauza lipsei concurenţei, trebuie să supraveghem consolidarea", a declarat vicepreşedintele CE, Margrethe Vestager.

De asemenea, Executivul comunitar a citat barierele ridicate pentru ca potenţialii rivali să intre pe piaţă. În 28 octombrie, Comisia Europeană va decide dacă va aproba sau va bloca tranzacţia.

Tranzacţia este estimată la 301 milioane de euro.

Citește și Statul vinde din participația la OMV. Cine sunt beneficiarii

Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind unele măsuri pentru vânzarea unui pachet de acţiuni deţinut de statul român din capitalul social al Societăţii OMV Petrom S.A. - Bucureşti, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Aş semnala şi hotărârea de Guvern privind vânzarea pachetului de acţiuni din capitalul social care trebuie efectuată ca urmare a obligaţiei asumate de Guvern în punerea în executare a deciziei civile 2370 din 8 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul 1442/2/2015. Acest act normativ era necesar pentru a reduce riscul rezultat din această decizie, concomitent cu analiza efectelor implicite şi de impact care derivă din diminuarea cotei de participaţie a statului român la capitalul social al OMV Petrom SA", a declarat Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În nota de fundamentare a ordonanțeid e urgență se spune că: ”Dispozițiile art. 9 din Anexa 1 a O.U.G. nr. 49/1997 privind înființarea Societății Naționale a Petrolului "Petrom" - S.A. București, aprobată cu modificări prin Legea nr. 70/1998, cu modificările și completările ulterioare, precizează în ceea ce privește vânzarea de acțiuni către salariații societății următoarele:

<Salariaţii Societăţii Naţionale a Petrolului «Petrom» - S.A. Bucureşti au dreptul să achiziţioneze acţiuni ale societăţii până la limita de 8% din capitalul social, la acelaşi preţ cu care se vor vinde acţiunile în cadrul procesului de  privatizare. Cota procentuală ce urmează a fi achiziţionată de salariaţi şi momentele la care se va realiza achiziţionarea acţiunilor de către aceştia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului>”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel