Compensarea facturilor la energie: Ce trebuie să știți. Este important
Autor: DCBusiness Team | 06 noi, 08:46
Care sunt limitele de consum, pentru ce perioadă, cine beneficiază
Care sunt limitele de consum, pentru ce perioadă, cine beneficiază
Din noiembrie până în luna martie statul va compensa facturile lunare la energie electrică și gaze naturale ale consumatorilor casnici, cu condiția ca aceștia să se încadreze în anumite limite de consum. 

1. Ce facturi urmează să fie compensate?

Doar pe cele la curent electric și gaze naturale, indiferent de tipul de factură - estimat sau regularizare. 

2. Pentru ce perioadă?

Compensarea facturilor la electricitate și gaze naturale acoperă acoperă perioada sezonului rece, adică perioada cuprinsă între noiembrie 2021 și martie 2022.

G Ad:

3. Cine poate beneficia de compensare?

Orice consumator casnic, cu condiția să se încadreze în anumite limite de consum stabilite de autorități și să nu beneficieze de ajutorul pentru consumatorul vulnerabil, respectiv de ajutorul pentru încălzire sau suplimentul financiar lunar pentru energie.

4. Ce înseamnă consumatori casnici?

Sunt cei care cumpără energie electrică sau gaze naturale pentru propriul consum casnic, excluzând consumul pentru activități comerciale sau profesionale.

5. Care este nivelul compensației primite?

Compensarea facturilor se face în funcție de tipul de consum vizat. La energie electrică este vorba despre o sumă fixă de până la 0,21 lei/kWh, la gazele naturale, ajutorul de la stat va fi de 25% din valoarea facturii lunare din perioada noiembrie - martie.

6. Ce trebuie făcut?

Compensarea va fi făcută de furnizor direct pe factură, clienții casnici nu trebuie să facă nimic special pentru a o obține. Doar să se încadreze în limitele de consum impuse.

Citește și 

7. Care sunt limitele de consum?

La curent electric ele sunt cuprinse între 150 kWh și 1.000 kWh pentru toate cele cinci luni ale sezonului rece, în cazul gazelor naturale, limitele fiind cuprine între 100 m3 și 1.000 m3.

8. Care sunt limitele de consum pe lună?

Dacă în cazul electricității limita de consum este aceeași pentru fiecare dintre cele cinci luni de sezon rece, în cazul gazelor naturale, ea variază de la o lună la alta:
150 m3 - noiembrie;
250 m3 - decembrie;
250 m3 - ianuarie;
200 m3 - februarie;
150 m3 - martie.

9. Ce presupune depășirea limitei lunare?

Potrivit schemei de compensare conținută de OUG 118/2021, este “acceptabilă și se decontează o marjă favorabilă de consum corespunzătoare unei depășiri lunare a limitelor de consum stabilite (…) cu maximum 10%, aplicată la limita lunară stabilită”. Ceea ce înseamnă că se pot depăși valorile de consum lunar amintite mai sus cu până la 10%, dar, în cazul unor depășiri mai mari, compensarea nu se mai acordă pentru respectiva luna.

10. Cum îmi dau seama că mă încadrez în limitele de consum?

Prin citirea regula a contoarelor, fie de curent electric, fie de gaz natural, sau, dacă obișnuințele de consum nu s-au schimbat prea mult, prin verificarea consumurilor înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent, scrie Avocatnet.

Ştiri Recomandate

Cod Galben de recipitații mixte și polei în 4 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri...

Rafila a explicat când se introduce certificatul COVID

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a prezentat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro