Complexul Energetic Hunedoara nu intră în insolvență. Cine a luat decizia

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
CE Hunedoara spera să evite falimentul prin intrarea în insolvență
CE Hunedoara spera să evite falimentul prin intrarea în insolvență
Complexul Energetic Hunedoara a înregistrat un nou eșec în instanță în încercarea de a obține insolvența. Curtea de Apel Alba Iulia respins solicitarea CEH, decizia fiind definitivă. Curtea de Apel a confirmat astfel decizia Tribunalului Hunedoara, adoptată în februarie 2017

"Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelul declarat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA împotriva sentinţei civile nr.8/F/CC din 07 februarie 2017 pronunţată în dosarul nr. 5277/97/2016 al Tribunalului Hunedoara pe care o menţine în totalitate. Prin sentinţa atacată, Tribunalul Hunedoara respinsese în 07.02.2017 cererea de deschidere a procedurii generale a insolvenţei formulată de către debitoarea Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA şi a disjuns cererile creditorilor privind deschiderea insolvenţei C.E.H. în dosarul nr. 5075/97/2016 aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara", se arată într-un comunicat transmis Agerpres. 

Curtea a respins ca inadmisibile și cererile de intervenție în interes propriu formulate de către Sindicatul Muntele, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara şi Sindicatul S.E. Paroşeni, dar sindicatele au posibilitatea de a face recurs la cererile de intervenție.

În septembrie, CA Alba Iulia a admis cererea de repunere pe rol a cauzei privind cererea de deschidere a insolvenţei CEH. Judecarea şi soluţionarea dosarului prin care CEH cerea intrarea în insolvenţă a fost suspendată la instanţa din Alba Iulia în mai 2017, după ce Sindicatul "Noroc Bun" a formulat recurs la ÎCCJ, după ce nu i s-a aprobat cererea de intervenţie în această cauză. Instanţa supremă a anulat recursul sindicatului şi astfel dosarul s-a reîntors, în toamnă, pentru soluţionare la CA Alba Iulia.

Citește și:

Protest spontan la Termocentrala Mintia. Cer explicaţii de la Anton Anton


Conducerea CEH a solicitat intrarea companiei în insolvenţă apreciind, în mai multe rânduri, că această procedură este singura soluţie pentru evitarea falimentului societăţii. 

Şi în 2016, CA Alba Iulia a respins cererea privind deschiderea procedurii insolvenţei CEH, după ce, într-o primă fază, la Tribunalul Hunedoara a fost admisă reintrarea în insolvenţă a Complexului. 

Recent, Comisia Europeană a informat că producătorul de energie a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice, pe care acum statul trebuie să-l recupereze. "În prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal şi dobânzile aferente", se arată într-un comunicat al Reprezentanţei CE în România. 

CEH datorează în prezent 547 de milioane de euro diferitelor organisme de stat din România, inclusiv banii primiţi prin cele cinci împrumuturi care fac obiectul investigaţiei privind ajutoarele de stat. Întreprinderea, care are aproximativ 6.500 de angajaţi, a înregistrat pierderi din 2013 şi a intrat temporar în procedura oficială de insolvenţă în temeiul legislaţiei române, procedură suspendată în ianuarie 2016. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar

pixel