Concedii medicale. Noutăți în modul de acordare
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Stagiul de cotizare este de 6 luni
Stagiul de cotizare este de 6 luni
Concediile medicale sunt reglementate prin OUG 158/2005, prevedere aflată în vigoare de la 1 ianuarie 2006. La finalul lui 2017 și dar și la inceputul lui 2018, au fost aduse noi modificări referitoare la stagiul minim de cotizare pentru concedii și indemnizațiile de concediu medical.

OUG 99/2017 stabilea stagiul minim de cotizare pentru acordarea dreptului la concediul medical, de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. De asemenea și dreptul la concediul medical depinde de plata contribuției asiguratorii de muncă.

Tot in 2017, s-au modificat și prevederile Codului fiscal, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale reprezentand acum 25% din indemnizatiile de concediu medical.

Citește și: Analizele preventive gratuite pentru asigurați. De când

Anul trecut, OUG 8/2018 a adus alte modificări în sensul că pentru a beneficia de concedii medicale, o persoană trebuie să fi contribuit 6 luni la fondul asigurărilor.

De la 1 iulie 2018, contribuția de asigurări sociale este de 25%, aceasta fiind reținută din indemnizația de asigurări sociale de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel