DIRECTIVĂ UE. Concediu pentru îngrijirea copilului până la 8 ani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tatii vor avea concediu de 8 saptamani
Tatii vor avea concediu de 8 saptamani
O nouă directivă a Uniunii Europene prevede acordarea concediului pentru îngrijirea copilului până când acesta împlinește 8 ani.

Statele membre ar putea adopta o nouă directivă care privește menținerea echilibrului între viața personală și cea profesională, respectiv a familiei și celor care sunt părinți.

Directiva Directiva 2010/18/UE spune că părinţii sau îngrijitorii să aibă posibilitatea de a-şi lua concediu paternal plătit 10 zile lucrătoare în preajma datei la care se produce naşterea copilului, plata urmând a fi la nivelul stabilit în Uniunea Europeană pentru concediul maternal. Dreptul la acest concediu paternal nu este condiţionat de un loc de muncă anterior, însă este posibil ca plata concediului paternal să fie legată de o cerinţă pentru existenţa a şase luni de muncă.

În noua directivă sunt prevăzute și 4 luni de concediu paternal, două dntre acestea neputând fi transferate iar nivelul plății stabilindu-se de fiecare stat în parte.

Citește și: Pensii pentru mamele casnice cu cel puţin patru copii

În directivă se stipulează că: ”Pentru a le acorda părinților mai multe posibilități de a utiliza concediul pentru creșterea copilului pe măsură ce copii lor cresc, dreptul la concediu pentru creșterea copilului ar trebui să fie acordat până când copilul are cel puțin vârsta de doisprezece ani. Statele membre ar trebui să poată specifica perioada de preaviz pe care lucrătorul o are la dispoziție pentru a informa angajatorul atunci când solicită concediu pentru creșterea copilului și să decidă dacă dreptul la concediu pentru creșterea copilului poate fi condiționat de o anumită perioadă de serviciu.”

Directiva își dorește să încurajeze implicarea taților în creșterea copilului: ”Pentru a mări stimulentele destinate lucrătorilor cu copii și responsabilități de îngrijire, în special bărbaților, de a efectua perioadele de concediu prevăzute în prezenta directivă, aceștia ar trebui să aibă dreptul la o indemnizație adecvată pe durata concediului. Nivelul indemnizației ar trebui să fie cel puțin echivalent cu nivelul indemnizației primite de lucrător în caz de concediu medical. Statele membre ar trebui să țină seama de importanța continuității drepturilor la prestații de asigurări sociale, inclusiv la asistență medicală.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel