Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În timp ce marea majoritate a celor care încasează venituri de la stat le fac publice - inclusiv preşedintele ţării, premierul, miniştrii şi aşa mai departe - există o categorie de oameni mai "cu moţ" care au reuşit să obţină secretizarea veniturilor, astfel ascunzând de ochii curioşi ai oamenilor banii pe care îi ridică din salarii, indemnizaţii, prime de performanţă şi aşa mai departe. Printre aceştia se numără şi cei de la Transgaz.
Dacă vrei să afli cât încasează cei din conducerea acestei companii al cărei principal acţionar este statul român şi consulţi declaraţiile lor de avere constaţi că tot ceea ce înseamnă venituri este secretizat. Totul cu acordul Agenţiei Naţionale de Integritate, instituţie care ne-a explicat, într-un răspuns transmis pe adresa redacţiei, cum s-a obţinut de către Transgaz şi alte companii de stat acest lucru şi care este temeiul legal care a stat la baza acestei decizii.
"Din interpretarea sistematică a dispozițiilor legale incidente, opinăm că declararea tuturor datelor solicitate prin formularul prevăzut la Anexa 1 a Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare este obligatorie pentru toți deponenții, scopul urmărit de legiuitor prin adoptarea acestui act normativ fiind acela de a permite Agenției Naționale de Integritate să efectueze o evaluare a datelor și a informațiilor care privesc elemente de respectare a legislației din materia dobândirii averii de către persoanele ce dețin funcții sau demnități publice, cum sunt cele prevăzute la art. 1 în lege.
Cu toate acestea, în cazurile în care există norme speciale sau clauze privind asigurarea confidențialității veniturilor declarantului sau ale membrilor familiei sale, este obligatorie dovada acestor aspecte, prin anexarea la declarația de avere a unei adeverințe salariale prin care se confirmă existența clauzei, respectiv prin indicarea normelor speciale care instituie obligația de confidențialitate, situație în care se poate dispune anonimizarea informațiilor privind veniturile realizate", se arată în răspunsul ANI la întrebările transmise de redacţia DC Business cu privire la secretizarea veniturilor celor care activează în cadrul companiei Transgaz.
"Anual, Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A, solicită 'anonimizarea veniturilor realizate de angajații societății' în temeiul dispozițiilor art. 129 alin. (1) din Contractul Colectiv de Muncă, potrivit căruia 'salariile au caracter confidențial, responsabilitatea păstrarii caracterului confidențial al acestora revenind ambelor părți.'
De asemenea, în Regulamentul intern al societății naționale sunt reluate prevederile din Contractului Colectiv de Muncă referitoare la caracterul confidențial al veniturilor realizate cu mențiunea expresă că:
➢ „regulamentul intern se aplică și Directorului general, Directorului Economic al SNTGN Transgaz S.A;
➢ Personalul care asigură conducerea societății naționale (...) în afara obligațiilor pe care le au în această calitate au și celelalte îndatoriri ale salariaților;
➢ Salariatul are, în principal următoarele obligații: (...) de fidelitate față de angajator în executarea atribuțiilor de serviciu, precum și confidențialitatea tuturor veniturilor obținute în cadrul SNTGN TRANSGAZ S.A;
➢ Constituie abatere disciplinară: nerespectarea clauzei de confidențialitate a tuturor veniturilor obținute în cadrul SNTGN TRANSGAZ S.A.”
Astfel, ca normă generală menționăm faptul că solicitarea în vederea anonimizării veniturilor realizate poate fi adresată Agenției Naționale de Integritate atât de către persoana direct interesată prin atașarea la declarația de avere a documentelor care impun o clauză în acest sens, cât și de instituția angajatoare (instituții, companii/societăți naționale, instituții bancare, etc.) în aceleași condiții.
În completarea aspectelor de mai sus, subliniem faptul că, așa cum au fost redate și în prezenta adresă, condițiile în care sunt efectuate aceste anonimizări sunt exemplificate în Ghidul de completare al declaratiilor de avere și de interese publicat pe site-ul oficial al Agenției Naționale de Integritate www.integritate.eu, ( https://bit.ly/3zEjalK), secțiunea INTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI.
Prin urmare, având în vedere dispoziţiile Legii nr. 176/2010, declaraţiile de avere se vor completa la toate rubricile prevăzute de formular, inclusiv cu veniturile declarantului şi ale membrilor săi de familie realizate în ultimul an fiscal încheiat (potrivit art. 61 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare), urmând ca, pe baza documentelor anexate declarației de avere și din care rezultă existența clauzei de confidențialitate, inspectorii de integritate să se pronunțe cu privire la anonimizarea informațiilor privind veniturile realizate.
În caz contrar, devin incidente dispozițiile art. 29, alin. (1) din Legea nr. 176/2010, potrivit cărora 'Nedepunerea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum și nedeclararea, în declarația întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. (...).'", explică Agenţia Naţională de Integritate.
Răspunsul ANI: Referitor la „prevederile legale care au stat la baza luării acestei decizii”, precizăm faptul că Agenția Națională de Integritate are obligația aplicării dispozițiilor Legii nr. 176/2010 prin coroborarea mai multor acte normative acolo unde norma juridică o impune și în acest sens reluăm și exemplificăm prevederile art. 32 din Legea nr. 176/2010 potrivit cărora „Dispoziţiile prezentei legi se completează cu cele ale Legii nr. 115/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, ale Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările
ulterioare, ale Codului de procedură civilă, ale Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu dispoziţiile altor acte normative, inclusiv ale celor care reglementează alte incompatibilităţi sau conflicte de interese, dacă acestea nu sunt contrare prezentei legi şi Legii nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
În concluzie, raportat la situația expusă de dumneavoastră, menționăm faptul că atât în cazul Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A, cât și în cazul tuturor solicitărilor care îndeplineau condițiile impuse de lege, Agenția Națională de Integritate a procedat la publicarea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese cu respectarea dispozițiilor art. 32 din Legea nr. 176/2010, art. 26, alin. (1) și (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel că acestea pot fi consultate în forma publicată pe site-ul oficial www.integritate.eu.
Aici puteţi consulta declaraţia de avere depusă de către directorul Transgaz, Ion Sterian.
Analistul Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnica din București și fost consilier al premierului Radu Vasile și al premierului Adrian Nastase, a spus ce salariu încasează directorul Transgaz.
Iată discuțiile ce au avut loc la interviurile DCNews:
Petrișor Peiu: La Transgaz am văzut că este un salariu cu 50% mai mare decât salariul preşedintelui SUA, salariul anual care include şi bonusurile. Asta înseamnă 370.000 de dolari.
Bogdan Chirieac: La Transgaz este un salariu anual de 370.000 de euro? Al cui e, al lui Nelu Sterian?
Petrișor Peiu: Da.
Bogdan Chirieac: Preşedintele Transgaz are un asemenea salariu...
Petrișor Peiu: Cred că venituri, inclusiv bonusurile alea de la sfârşit de an. Ei au două părţi, una fizică şi una variabilă, în funcţie de performanțe, aşa a scris presa. Preşedintele american se pare că are vreo 240.000.
Bogdan Chirieac: Asta înseamnă să ai valoare! Este peste Joe Biden.
Petrișor Peiu: Acum, doamna de la ISCIR are un salariu fix cât salariul secretarului de stat, dar care este ministru, în America, la Comerţ. Dacă vorbim de venituri nete, că acolo sunt impozite ceva mai mari. Atât s-a putut.
Bogdan Chirieac: Deci este şefă la ISCIR sau angajată?
Petrișor Peiu: Cred că este director general.
Bogdan Chirieac: Are salariul cât ministrul Comerţului din SUA.
Petrișor Peiu: Net, bani în mână.
Bogdan Chirieac: Asta înseamnă să ai valoare.
Întrebat de Bogdan Chirieac cum s-a ajuns la aceste salarii mari, Petrișor Peiu a adăugat: "Parlamentul a aprobat, că astea sunt instituţii în subordinea Parlamentului, altele în subordinea unor ministere. Le-a aprobat cineva aceste bugete de salarii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...