Conferința - Finanțarea verde: Cum asigurăm tranziția către o economie durabilă funcțională?, în organizarea CCIR  

Autor: Crişan Andreescu
Data publicării:
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, a organizat, joi, 23 septembrie, la sediul CCIR Business Center, Conferința „Finanțarea verde: Cum asigurăm tranziția către o economie durabilă funcțională?”.

Schimbarea climatică și provocarea de a dezvolta o economie circulară funcțională au fost definite drept prioritățile anilor următori pentru atingerea obiectivului de transformare a Europei, până în 2050, într-un continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră.

Evenimentul a venit în sprijinul antreprenorilor români cu o serie de răspunsuri privind instrumentele dezvoltate de Uniunea Europeană pentru stimularea și finanțarea tranziției verzi. Scopul final este de a susține companiile care reprezintă o parte esențială a economiei și a lanțului valoric și, prin urmare, dețin un rol important în aplicarea obiectivelor de sustenabilitate.

Secretarul General al CCIR,  Ovidiu Silaghi a subliniat în discursul său, importanța trecerii României la energia verde: „CCIR dorește să sensibilizeze guvernanții țării, pentru a se implica în creionarea unor strategii, pe termen scurt și mediu, care să contribuie la asigurarea unor cantități suficiente de energie regenerabilă, condiție sine qua non, pentru o tranziție verde de succes. Fără asigurarea unor resurse de energie curată, decarbonizarea industriei va fi aproape imposibilă, de aici și necesitatea stringentă a dezvoltării rapide și la scară largă a instalațiilor de energie regenerabilă în următorii 10 ani”.

Istvan Jakab, Consilier economic ESO, Reprezentanța Comisiei Europene în România a declarat: „Important este cum îmbinăm diversele surse de finanțare ca să ajungem cu adevărat să atingem acele ținte la care aspirăm, pentru ca implementarea Pactului Verde European să nu reprezinte o serie de probleme insurmontabile, ci să reprezinte soluții astfel încât să reușim să ajungem acolo unde ne propunem în 2030 și ulterior în 2050. Spun asta pentru că dispunem de multiple sursele de finanțare. În următorul buget european, regăsim în cadrul financiar multianual, pentru perioada 2021-2027 și prioritatea verde cu o pondere de 30%.”

George Sergiu Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei a declarat: „Dorința noastră este de a reglementa un cadru de politici care să încurajeze producere de energie din surse curate. România a început acest lucru în urmă cu ceva timp.(...) Pentru a atinge obiective  stabilite este nevoie transformarea sistemului energetic într-un sistem bazat pe tehnologii curate, inovatoare care concurează pe o piață integrată a energiei electrice și de acomodare a sistemului energetic din România la noile tendințe de dezvoltare.”

Totodată, s-a dezbătut importanța economiei circulare în care deșeurile devin o resursă cheie. Activitățile de regenerare industrială, reciclare și re-fabricare trebuie stimulate printr-o strategia pentru tranziția către o economie durabilă, curată, fără a limita accesul întreprinderilor la finanțare sau impunerea unor sarcini administrative nejustificate. 

Strategia de finanțare durabilă a UE va pune un puternic accent pe rolul instituțiilor financiare

Menționăm faptul că 32% din fondurile prevăzute în Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) și 37% din fondurile Mecanismului pentru redresare și reziliență vor fi alocate pentru proiecte de tranziție durabilă, eficiență energetică, transport verde și economie curată, iar Strategia de finanțare durabilă a UE va pune un puternic accent pe rolul instituțiilor financiare de accelerare a tranziției către sustenabilitate. Obiectivul bugetar principal al UE este de a mobiliza cel puțin un trilion de euro din investițiile legate de durabilitate în următorul deceniu, unde Banca Europeană de Investiții va juca un rol vital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Berlin / Foto: Freepik
Freepik.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Ca să nu mai facem economie la curent
London Metal Exchange / Foto: LME
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB

BVB încheie săptămâna în creștere pe majoritatea indicilor

BVB încheie săptămâna în creștere pe majoritatea...

Deficit bugetar / Foto: DCBusiness

O companie de brokeraj iese de pe piaţă. Decizia ASF

ASF a aprobat, la cerere, retragerea autorizației de...

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Schimb valutar / Foto: Pexels
Tichet pentru energie
Foto: Pexels
Subvenţii APIA 2022. Veşti bune pentru fermieri
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
Ilie Bolojan
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Freepik.com
Adrian Negrescu
Instalație de gaze / Foto: Balticconnector
ANAF / Foto: Oana Pavelescu

Ce formulare se depun la ANAF la începutul lui iulie

Contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA trebuie...

Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Nicușor Dan la Bruxelles / Foto: presidency.ro
Mihaela Bîtu, Dragoș Anastasiu și Ilie Bolojan
Medic scrie o rețetă / FOTO: Freepik
Ploaie
Deepfake

pixel