Consecințele nevăzute, dar periculoase, ale incendiului de la Notre-Dame
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt întrebări la care nu există un răspuns edificator
Sunt întrebări la care nu există un răspuns edificator
Cât plumb provenit de la catedrala din Paris s-a depus în jurul și împrejurimile edificiul după devastatorul incendiu? Și cât de periculoase sunt aceste cantități, în special pentru copii? 

În timpul incendiului care a distrus structura catedralei Notre Dame, o parte din cele 450 de tone de plumb care formau acoperișul clădirii s-a evaporat. Aceste emanații au poluat aerul și zonele din jurul edificiului, depunând praf contaminat nu doar pe caldarâm, în parcuri și pe străzi, dar și în imobilele învecinate, precum creșe, școli sau locuințe.

Analizele efectuate imediat după dezastru au evidențiat, de asemenea, niveluri anormale de plumb în sângele copiilor care locuiesc în perimetrul catedralei, dar și în cel al muncitorilor care lucrează la restaurarea edificiului. Efectele toxice ale plumbului sunt bine cunoscute, efectele asupra creierului fiind cu atât mai importante cu cât subiecții sunt tineri. Plumbul nu trece prin piele, el intrând în organism prin nas sau gură.

Citește și Catedrala Notre-Dame. A apărut un nou pericol. Ce se întâmplă

E adevărat, după incendiu, autoritățile sanitare din Franța au adoptat o serie de măsuri menite să scadă gradul de contaminare: străzile din zonă au fost spălate de mai multe ori pe zi cu substanțe speciale, locuitorii au fost sfătuiți să-și curețe casele tot cu preparate speciale. De asemenea, acțiuni de depoluare au fost întreprinse în locuri și spații publice. În același timp, circa 260 de copii de vârstă școlară au făcut o analiză care să determine nivelul de plumb din sânge. În trei cazuri, nivelul era mai mare, dar acest lucru nu poate avea neapărat o legătură directă cu incendiul de la Notre-Dame.

Prin urmare, această problemă a contaminării cu plumb continuă să rămâne pe agenda de lucru a edililor, dar și printre preocupările parizienilor. Mai ales că nu există norme stricte privința prezența plumbului pe străzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel