În timpul incendiului care a distrus structura catedralei Notre Dame, o parte din cele 450 de tone de plumb care formau acoperișul clădirii s-a evaporat. Aceste emanații au poluat aerul și zonele din jurul edificiului, depunând praf contaminat nu doar pe caldarâm, în parcuri și pe străzi, dar și în imobilele învecinate, precum creșe, școli sau locuințe.
Analizele efectuate imediat după dezastru au evidențiat, de asemenea, niveluri anormale de plumb în sângele copiilor care locuiesc în perimetrul catedralei, dar și în cel al muncitorilor care lucrează la restaurarea edificiului. Efectele toxice ale plumbului sunt bine cunoscute, efectele asupra creierului fiind cu atât mai importante cu cât subiecții sunt tineri. Plumbul nu trece prin piele, el intrând în organism prin nas sau gură.
Citește și Catedrala Notre-Dame. A apărut un nou pericol. Ce se întâmplă
E adevărat, după incendiu, autoritățile sanitare din Franța au adoptat o serie de măsuri menite să scadă gradul de contaminare: străzile din zonă au fost spălate de mai multe ori pe zi cu substanțe speciale, locuitorii au fost sfătuiți să-și curețe casele tot cu preparate speciale. De asemenea, acțiuni de depoluare au fost întreprinse în locuri și spații publice. În același timp, circa 260 de copii de vârstă școlară au făcut o analiză care să determine nivelul de plumb din sânge. În trei cazuri, nivelul era mai mare, dar acest lucru nu poate avea neapărat o legătură directă cu incendiul de la Notre-Dame.
Prin urmare, această problemă a contaminării cu plumb continuă să rămâne pe agenda de lucru a edililor, dar și printre preocupările parizienilor. Mai ales că nu există norme stricte privința prezența plumbului pe străzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...