Sfatul "bătrânilor" de la Guvern. Lista celor care o consiliază pe Dăncilă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
În anul de mandat ca prim-ministru, Viorica Dăncilă a adunat deja un lot consistent de consilieri onorifici, personalități care nu sunt remunerate pentru munca prestată, dar care pot avea un cuvânt greu în domeniile în care li se cere sfatul. Pe de altă parte, funcția a fost acordată și unor politicieni care aveau aspirații pentru funcții mai înalte, dar au trebuit să se mulțumească doar cu un premiu de consolare.

Pe primul consilier onorific Viorica Dăncilă l-a moștenit de la predecesorul său, Mihai Tudose. Cu puțin zile înainte să demisioneze, Tudose l-a numit pe fostul fotbalist Gică Popescu în funcția de consilier de stat pe probleme de spoprt, în special pe organizarea meciurilor care se vor desfășura în România la Campionatul European de Fotbal din 2020. Ulterior, Popescu și-a cerut transferul pe un post de consilier onorific.

”Singurul motiv pentru care doresc să-mi desfăşor activitatea din această poziţie este că proiectul se leagă de pasiunea vieţii mele, fotbalul, şi refuz să fiu plătit din bani publici pentru contribuţia mea. Atât eu, cat si consilierii pe care îi am în echipa mea, vom lucra benevol în cadrul acestui program, pentru că este o onoare şi ne face mare plăcere”, anunța Gică Popescu în urmă cu un an. Deocamdată, bilanțul activității sale este greu de cuantificat, lucrările la cele patru stadioane din București care ar fi trebuit utilizate la Campionatul European fiind în întârziere.

Un sfetnic vechi

Tot în calitate de consilier onorific activează Anca Alexandrescu, expert în comunicare politică. Fostă ziaristă, Alexandrescu a gestionat problemele de comunicare în guvernele PSD conduse de Adrian Năstase și Victor Ponta. Și actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, a mizat pe serviciile Ancăi Alexandrescu, iar odată cu guvernul Dăncilă, aceasta s-a întors la Guvern pentru a-l consilia pe pe premierul în funcție.

Cu câteva zile înainte ca Viorica Dăncilă să aibă prima întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în aprilie 2018, șefa guvernului de la București l-a numit consilier onorific pe Herman Berkovits, medicul personal al lui Netanyahu. Berkovits s-a născut în România, la Târgu Lăpuș, a urmat studii de medicină la Cluj înainte de a emigra în Israel unde a devenit un reputat medic pediatru. Berkovits este socotit un om influent la nivel informal în ceea ce privește relațiile dintre guvernele de la Ierusalim și București. Numirea sa a fost făcută în contextul scandalului dintre Guvern și Președinție legat de discuțiile privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Citește și: Ilan Laufer, consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă

Primul din seria celor consolați cu o funcție onorifică la Guvern de către premierul este fostul secretar general al PSD, Marian Neacșu. După condamnarea sa în 2016 la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, Neacșu nu a mai candidat la un post de parlamentar, în condițiile în care, în legislatura trecută, a fost liderul grupului deputaților PSD. Experiența acumulată la Parlament de către Neacșu a determinat-o pe Dăncilă să-l cheme la Guvern pentru a gestiona relația cu Parlamentul. Ulterior, relațiile lui Neacșu cu Liviu Dragnea s-au răcit și în noiembrie anul trecut, Neacșu a fost exclus din partid, însă a fost uitat la Guvern astfel că, după trei luni, acesta a demisionat singur din funcția de consilier onorific, luna trecută, odată cu înscrierea în partidul lui Victor Ponta.

Și o actriță, Manuela Hărăbor, este în echipa Vioricăi Dăncilă. Hărăbor este cunoscută în activitatea sa de 20 de ani pentru susținerea celor care suferă de autism și a familiilor lor. În mai 2018, a devenit consilier onorific în semne de recunoaștere a activității sale, dar și ca o reparație față de gafa comisă de primul-ministru în februarie anul trecut când, într-o emisune TV, i-a catalogat ca ”autiști” pe cei care dezinformează autoritățile europene. Ulterior, Dăncilă și-a cerut scuze.

Premii de consolare

Ilan Laufer a intrat în echipa de consilieri ai primului-ministru pentru că președintele Iohannis s-a opus, la sfârșitul anului trecut, numirii sale ca ministru al Dezvoltării Regionale. Laufer l-a acuzat pe Iohannis că refuzul a fost un semn de antisemitism, dar scandalul s-a stins prin numirea lui Laufer drept consilier onorific, postură în care este utilizat pentru expertiza în domeniul economic.

Tot pentru că Iohannis a blocat numirea sa în Guvern, mai întâi ca ministru al Transporturilor, apoi ca ministru al Dezvoltării Regionale, singura modalitate ca Lia Olguța Vasilescu să rămână la Palatul Victoria a fost numirea în calitate de consilier al premierului pe probleme de infrastructură, în urmă cu numai câteva zile. Cunoscută ca unul dintre oamenii forte ai ultimelor guverne PSD, rămâne de văzut cât de influentă va fi Vasilescu din funcția onorifică pe care a primit-o.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Ministrul Tanczos Barna / FOTO: Facebook
Paul Krugman / FOTO: Freepik

Paul Krugman: De ce economia Europei se poticnește

De ce economia europeană este mai puțin performantă...

Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr
Control / FOTO: Freepik

UE obligă Temu, Shein și Amazon să dezvăluie date importante

Este un nou proiect de reformă, potrivit Reuters.

Medicamente / Foto: Freepik
Buget
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu - FOTO: Captură Video@Guvernul României
Agenți FBI
Pe telefon / FOTO: Freepik

Premierul vrea promovare chiar și pe TikTok

Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern. 

veniturile bugetare - FOTO: Freepik
carburanti - FOTO: Freepik@ ttonaorh

Prețurile carburanților la pompă, azi, 1 februarie 2025

Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...

Whatsapp

WhatsApp susține că a blocat un software de spionaj

Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...

Taxa pe stâlp / Foto: Freepik

”Taxa pe stâlp”. Cum se calculează și ce-i lipsește

Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la...

Ședință de Guvern

Ședință specială de Guvern: Se adoptă bugetul pentru 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...

litoral - FOTO: Freepik@Mavic
Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

Marcel Boloș: România riscă să rămână cu o ”brumă de bani”

România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...

Sală de judecată / Foto: Freepik
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel

Războiul tarifelor continuă. Trump anunță următorul episod

De data aceasta este vorba despre hidrocarburi. 

Casa Albă

Trump amenință din nou: ”UE ne-a tratat foarte rău"

Președintele Donald Trump s-a luat din nou de europeni,...

Donald Trump

SUA vor impune tarife vamale Canadei, Mexicului și Chinei

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB
O situație grea

Creștere semnificativă a numărului de insolvențe în 2024

O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...

Euro / sursa: Freepik.com

BCE lansează un concurs de design pentru noile bancnote

Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...

Alimente. Foto: pexels.com
Indici bursieri

Bank of America recomandă: Cumpărați aceste acțiuni

În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...


pixel