Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Pe primul consilier onorific Viorica Dăncilă l-a moștenit de la predecesorul său, Mihai Tudose. Cu puțin zile înainte să demisioneze, Tudose l-a numit pe fostul fotbalist Gică Popescu în funcția de consilier de stat pe probleme de spoprt, în special pe organizarea meciurilor care se vor desfășura în România la Campionatul European de Fotbal din 2020. Ulterior, Popescu și-a cerut transferul pe un post de consilier onorific.
”Singurul motiv pentru care doresc să-mi desfăşor activitatea din această poziţie este că proiectul se leagă de pasiunea vieţii mele, fotbalul, şi refuz să fiu plătit din bani publici pentru contribuţia mea. Atât eu, cat si consilierii pe care îi am în echipa mea, vom lucra benevol în cadrul acestui program, pentru că este o onoare şi ne face mare plăcere”, anunța Gică Popescu în urmă cu un an. Deocamdată, bilanțul activității sale este greu de cuantificat, lucrările la cele patru stadioane din București care ar fi trebuit utilizate la Campionatul European fiind în întârziere.
Un sfetnic vechi
Tot în calitate de consilier onorific activează Anca Alexandrescu, expert în comunicare politică. Fostă ziaristă, Alexandrescu a gestionat problemele de comunicare în guvernele PSD conduse de Adrian Năstase și Victor Ponta. Și actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, a mizat pe serviciile Ancăi Alexandrescu, iar odată cu guvernul Dăncilă, aceasta s-a întors la Guvern pentru a-l consilia pe pe premierul în funcție.
Cu câteva zile înainte ca Viorica Dăncilă să aibă prima întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în aprilie 2018, șefa guvernului de la București l-a numit consilier onorific pe Herman Berkovits, medicul personal al lui Netanyahu. Berkovits s-a născut în România, la Târgu Lăpuș, a urmat studii de medicină la Cluj înainte de a emigra în Israel unde a devenit un reputat medic pediatru. Berkovits este socotit un om influent la nivel informal în ceea ce privește relațiile dintre guvernele de la Ierusalim și București. Numirea sa a fost făcută în contextul scandalului dintre Guvern și Președinție legat de discuțiile privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Citește și: Ilan Laufer, consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă
Primul din seria celor consolați cu o funcție onorifică la Guvern de către premierul este fostul secretar general al PSD, Marian Neacșu. După condamnarea sa în 2016 la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, Neacșu nu a mai candidat la un post de parlamentar, în condițiile în care, în legislatura trecută, a fost liderul grupului deputaților PSD. Experiența acumulată la Parlament de către Neacșu a determinat-o pe Dăncilă să-l cheme la Guvern pentru a gestiona relația cu Parlamentul. Ulterior, relațiile lui Neacșu cu Liviu Dragnea s-au răcit și în noiembrie anul trecut, Neacșu a fost exclus din partid, însă a fost uitat la Guvern astfel că, după trei luni, acesta a demisionat singur din funcția de consilier onorific, luna trecută, odată cu înscrierea în partidul lui Victor Ponta.
Și o actriță, Manuela Hărăbor, este în echipa Vioricăi Dăncilă. Hărăbor este cunoscută în activitatea sa de 20 de ani pentru susținerea celor care suferă de autism și a familiilor lor. În mai 2018, a devenit consilier onorific în semne de recunoaștere a activității sale, dar și ca o reparație față de gafa comisă de primul-ministru în februarie anul trecut când, într-o emisune TV, i-a catalogat ca ”autiști” pe cei care dezinformează autoritățile europene. Ulterior, Dăncilă și-a cerut scuze.
Premii de consolare
Ilan Laufer a intrat în echipa de consilieri ai primului-ministru pentru că președintele Iohannis s-a opus, la sfârșitul anului trecut, numirii sale ca ministru al Dezvoltării Regionale. Laufer l-a acuzat pe Iohannis că refuzul a fost un semn de antisemitism, dar scandalul s-a stins prin numirea lui Laufer drept consilier onorific, postură în care este utilizat pentru expertiza în domeniul economic.
Tot pentru că Iohannis a blocat numirea sa în Guvern, mai întâi ca ministru al Transporturilor, apoi ca ministru al Dezvoltării Regionale, singura modalitate ca Lia Olguța Vasilescu să rămână la Palatul Victoria a fost numirea în calitate de consilier al premierului pe probleme de infrastructură, în urmă cu numai câteva zile. Cunoscută ca unul dintre oamenii forte ai ultimelor guverne PSD, rămâne de văzut cât de influentă va fi Vasilescu din funcția onorifică pe care a primit-o.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...