Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
În opinia consilierului Președintelui Klaus Iohannis, România are șansa de a fi unul dintre statele cu cea mai rapidă relansare economică, iar impactul PNRR poate fi hotărâtor.
''La sfârșitul primului trimestru din 2021, România a revenit la nivelul PIB de dinaintea pandemiei, alături de Estonia, Irlanda, Lituania (...) Ca imagine simplificată, acum economia este precum un balon care a fost ținut sub compresie, sub presiunea restricțiilor destinate securității sanitare. Odată cu eliberarea treptată a acestei presiuni, economia revine la viață'', spune acesta.
Oficialul Administrației Prezidențiale subliniază că o redresare economică sănătoasă, durabilă depinde în mare măsură de calitatea creșterii economice, care trebuie să fie axată pe investiții și competitivitate externă.
Cosmin Marinescu trage un semnal de alarmă, remarcând dublarea deficitului de cont curent pe primele luni ale anului, în raport cu 2020, România având unele dintre cele mai mari deficite de cont curent din UE, ca pondere în PIB.
Citește și: PNRR. Când primește România prima tranșă de 13%
De asemenea, este remarcată evoluția negativă a soldului balanței comerciale, în timp ce, referindu-se la deficitul de cont curent, consilierul prezidențial estimează că acesta va depăși, cu aproape 1 punct procentual, prognoza actuală de 4,9% din PIB.
Potrivit lui oficialului deficitele gemene reprezintă vulnerabilități, care pot împiedica o creștere economică sustenabilă a României, dar soluția la aceste probleme nu trebuie căutată în zona măsurilor de austeritate, ci prin creșterea investițiilor din fonduri europene
''Deficitul bugetar și excesul de cerere existent acum în economie presează și asupra dezechilibrelor externe. Dar soluția nu constă în măsuri de austeritate, ci în consolidarea progresivă și consecventă în timp a finanțelor publice, care să ne permită revenirea la criteriile de convergență nominală'', arată acesta.
Redresarea durabilă: reforme structurale & investiții din fonduri UE
Oportunitatea de a avea la dispoziție fonduri europene uriașe nu trebuie ratată prin cheltuirea banilor în proiecte fără viitor, doar ca să fie ''bifate'' câteva investiții.
Marinescu atrage atenția asupra faptului că Guvernul nu este singurul responsabil de realizarea investițiilor. În opinia oficialului, este nevoie de implicare tuturor autorităților, dar și de implicarea mediului privat. ''Avem nevoie de coeziune în plan administrativ și instituțional, de decizii responsabile și mai ales de determinare în implementarea investițiilor și a reformelor asumate'' conchide consilierului prezidențial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...