Consiliul AgriFish - Luxemburg. România, solicitare pentru dezvoltarea sectorului zootehnic

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
România va cere Comisiei Europene modificarea regulamentului pentru a permite achiziţia de animale de reproducţie prin Planul Strategic 2023-2027, după revizuirea standardelor de mediu, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

"Conflictul din Ucraina şi instabilitatea generală din regiune au produs o serie de efecte care au influenţat negativ sectorul agroalimentar din UE. În acest sens, dezvoltarea sectorului zootehnic este esenţială pentru valorificarea cerealelor obţinute pe plan local şi pentru a spori autosuficienţa în producţia de carne, lapte şi alte produse de origine animală. Potrivit Eurostat, ne confruntăm cu un trend descendent al efectivelor de animale, iar raportat la ultimul deceniu, efectivele tuturor speciilor de animale s-au diminuat, astfel că bovinele au scăzut cu un procent de 5% faţă de 2013, populaţia de porcine cu 6% ovinele cu 9% iar efectivele de caprine cu 15%. În ceea ce priveşte situaţia din România, conform statisticilor publicate de Eurostat, în 2023 erau înregistrate un număr de 3,2 milioane de suine, cu 128.000 capete mai puţin decât în 2022. De asemenea, efectivul de bovine în anul 2023 a scăzut cu 17.000 faţă de anul precedent", a precizat Barbu.

În opinia sa, pentru a stopa trendul descendent al efectivelor, propunerea României la Consiliul AgriFish de la Luxemburg este de a permite achiziţia de animale de reproducţie.

"Animalele de reproducţie reprezintă mijloace fixe, conform regulamentelor UE, care sunt bine definite, clasificate, cu obligativitatea menţinerii acestora în evidenţele contabile pentru o perioada minimă cuprinsă între 5-7 ani. Scopul fundamental este utilizarea în mai multe cicluri de producţie, putând fi asimilate investiţiilor, aşa cum este cazul materialului săditor în pomicultură", a adăugat ministrul Agriculturii.

Acest aspect poate conduce la extinderea orizontului de piaţa pentru reproducătorii cu genetică valoroasă din state membre cu tradiţie, ca exemplu Olanda şi Franţa pentru sectorul bovine (juninci de reproducţie), Germania şi Danemarca pentru suine (scrofiţe de reproducţie), aducând plus valoare agenţilor economici din aceste State Membre care s-au axat pe performanţă în reproducţie, susţine Florin Barbu, potrivit Agerpres.

În prezent, art. 73 al Regulamentului 2115/ 2023 nu permite achiziţia de animale decât în situaţii excepţionale, limitative şi din acest considerent România susţine necesitatea revizuirii prevederilor regulamentului prin includerea posibilităţii achiziţiei de animale de reproducţie în situaţii de criză determinate de instabilitatea din regiune ce conduce la distorsionarea competiţiei interne a UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel