Consultare publică cu privire la administrarea ariilor naturale protejate din România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Adi Croitoru
Adi Croitoru
În continuarea procesului de identificare și implementare a celor mai bune metode pentru asigurarea unui management eficace și eficient al ariile naturale protejate ale României, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (A.N.A.N.P.) a organizat, marți 16 iulie 2019, la sediul central al Agenției, o primă consultare publică la care au participat reprezentanți guvernamentali, membri ai Consiliului Național Științific, ai Academiei Române precum și din partea a 32 de ong-uri preocupate de administrarea patrimoniului natural.

În urma discuțiilor a rezultat un prim set de acțiuni prioritare necesare pentru  conservarea și  protejarea capitalul natural, consolidarea rezilienței ecologice, folosirea eficientă a resurselor naturale,  protejarea sănătății și bunăstarii oamenilor orientate pe:

1. ECHILIBRU. O analiză urgentă la nivelul ariilor naturale protejate urmărind: managementul, monitorizarea, evaluarea de stare, a resurselor naturale (ape, fond silvic, floră, faună,..), serviciilor ecosistemice,  alocării de fonduri structurale și fonduri de mediu, poluării, gestionarii  deșeurilor, activităților cu impact semnificativ.

2. LEGE. Consolidarea cadrului fundamental legislativ de mediu pentru ariile naturale protejate prin integrarea conceptelor și inițiativelor legislative de mediu în legislația din alte domenii cum ar fi: politica regională, agricultura, pescuitul, energia, cultura, educația și transporturile.

3. INOVAȚIE. Necesitatea realizării unui cadru partenerial cu autoritățile locale pentru  investiții curate care să susțină competitivitatea și dezvoltarea în România a unei economii circulare care să contribuie la reducerea consumului de resurse și la crearea de locuri de muncă respectând, concomitent, limitele naturale.  

 4. CAPITAL. Patrimoniul natural, considerat esență a civilizației, având la bază biodiversitatea, împreună cu cea mai de preț bogăție a unei țări, capitalul uman, implică o dezvoltare a A.N.A.N.P. pe direcția identificării celor mai bune practici parteneriale în scopul administrării ariilor naturale protejate, asociată cu nivelul profesional ridicat al personalului angajat în managementul ariilor naturale protejate.

A.N.A.N.P. propune constituirea unui grup consultativ, cu rol inovator, care să contribuie la consolidarea procesului de operaționalizare al instituției, să fundamenteze elaborarea unui plan pentru dezvoltarea și eficientizarea activității sale și intensificarea procesului de consultare și cooperare având ca scop elaborarea unui plan strategic de acțiune privind managementul rețelei de arii naturale protejate din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel