Consumul de gaze din Europa, la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Din cauza prețului la gaze / Foto: Freepik
Din cauza prețului la gaze / Foto: Freepik
Consumul de gaze în Europa (UE + Marea Britanie, Norvegia și Turcia) a scăzut la 452 de miliarde de metri cubi, sub consumul din 2014 (472 de miliarde de metri cubi), potrivit unui studiu IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis).

Cifre nemaivăzute din 2014. În 2023, consumul european de gaz a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, se arată în respectivul raport, ce precizează că Bătrânul continent continuă să rămână un importator major de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia. 

„Consumul de gaze în Europa (UE + Regatul Unit, Norvegia și Turcia) a scăzut în 2023 la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, pe măsură ce țările își intensifică măsurile de eficiență energetică și implementare a energiei regenerabile”, subliniază IEEFA în studiul său. 

În cei doi ani de când a început ofensiva rusă în Ucraina, cererea europeană „s-a redus cu 20%”: Europa a căutat să se adapteze noilor condiții create după închiderea rutelor rusești de transport al hidrocarburilor prin gazoducte, iar acum se concentrează mai mult pe GNL, transportat cu nave. 

În termeni valorici, vânzările de GNL către Europa pentru 2022 și 2023 s-au ridicat la peste 170 de miliarde EUR. Dacă principalul furnizor au fost Statele Unite (pentru 75,15 miliarde de euro), Rusia s-a clasat pe locul doi (23,84 miliarde de euro), urmată îndeaproape de Qatar (23,80 miliarde de euro). Ca volum, vânzările de GNL „au rămas stabile de la un an la altul” între 2022 și 2023, subliniază IEEFA.

Din Rusia, livrările de GNL în Europa au crescut cu 11% între 2021 și 2023. S-au dublat în Spania, s-au triplat în Belgia. Franța, în ciuda scăderii cu 35% a importurilor sale de GNL rusesc în ultimul an, a rămas al doilea cel mai mare importator de GNL rusesc pe Vechiul Continent. 

La doi ani de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, „sistemul energetic european este mai diversificat și mai rezistent”, notează Ana-Maria Jaller-Makarewicz, analist la IEEFA. Ea subliniază că eforturile de adaptare ale țărilor europene au permis continentului să „continue să-și reducă cererea de gaz”. Consecință: cererea globală de GNL, al cărui preț a crescut vertiginos după izbucnirea războiului din Ucraina, ar putea atinge un „vârf” încă din 2025, estimează IEEFA.

Organizația subliniază că, în ciuda acestui fapt, continentul european continuă să-și mărească capacitățile de stocare a GNL. Rata de utilizare a terminalelor de import de GNL din UE a fost în medie de 58,52% în 2023, conform IEEFA, comparativ cu 62,94% în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik

pixel