Contrabanda cu tutun, fenomen în continuă schimbare: "Se ajunge la producție clandestină și contrafacere"

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Daniel Mărăcineanu, coordonatorul ACTIV
Daniel Mărăcineanu, coordonatorul ACTIV
ACTIV, singurul ONG din Romania dedicat combaterii comerțului ilegal prin acțiuni de informare și educare a publicului, a organizat, luni, 21 februarie, în premieră pentru țara noastră, Conferința Internațională “Traficul ilicit cu produse din tutun în Sud-Estul Europei, Rute-Transformări-Tendințe”.

Conferința a reunit, la București, reprezentanți ai unor importante organizații internaționale cu competențe în prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun (FRONTEX, SELEC, EUBAM), precum și reprezentanți ai structurilor Vamale, de Poliție si de Poliție de Frontieră din Ucraina, Moldova, Bulgaria, România. De asemenea printre invitați se numără instituții reprezentative din Regiune precum EU Advisory Mission Ukraine (EUAM Ucraina) și Delegația UE în Republica Moldova,  membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, DIICOT, reprezentanți ai industriei tutunului.

”Contrabanda și comercializarea produselor contrafăcute din tutun sunt percepute de segmente importante ale populației ca activități ilicite lipsite de pericol social, care nu prejudiciază statul sau consumatorii, aceasta atitudine reflectându-se și în lipsa cooperării cu instituțiile de aplicare a legii. Cauzele acestui fenomen sunt: prețul sensibil mai mic al produsului ilicit, puterea scăzută de cumpărare a populației, contestarea capacității statului de a cheltui eficient sumele provenite din taxare, accesibilitatea ridicată a produselor ilicite”, declară Daniel Mărăcineanu, coordonatorul ACTIV.

”Evenimentul este un declanșator al unui dialog extrem de constructiv și de util, în contextul în care mecanismele se schimbă continuu: de la contrabanda clasică se ajunge la producție clandestină și contrafacere. Eforturile comune sunt necesare atât pentru o adaptare cât mai adecvată a legislației, cât și pentru o cooperare eficientă la nivel inter-instituțional, cât și al autorităților cu societatea civilă”, a declarat Lucian Heiuș, secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanțe.

„Sperăm ca acest eveniment să constituie un semnal al intensificării colaborării dintre autoritățile cu responsabilități în domeniu și operatorii economici legali din industria tutunului în combaterea fenomenului comerțului ilicit cu țigarete. PMI acordă o importanță deosebită parteneriatului public privat, o dovadă în acest sens fiind programul PMI Impact, unde suntem parteneri ai autorităților de aplicare a legii în lupta împotriva traficului ilicit cu produse din tutun.

Începând din 2016, s-au alocat 48 milioane de dolari dintr-un total de 100 de milioane pentru proiecte anti-contrabandă derulate de instituții publice, private și organizații neguvernamental. Un alt instrument important de luptă împotriva traficului ilicit de produse din tutun care ar trebui utilizat de autoritățile din regiune, si nu numai, este «Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun din Convenția Cadru de Control al Tutunului». Prin ratificarea acestuia de către statele membre in CCCT, acestea vor putea contribui în mod determinant la eliminarea comerțului ilicit cu țigarete”, a declarat Adrian Gavrilă, Illicit Trade Prevention Manager, PMI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel