Contract de muncă de ZERO ore. Sună ciudat, dar poate fi o soluție

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nu este chiar o idee lipsită de sens
Nu este chiar o idee lipsită de sens
Pe agenda sesiunii parlamentare din toamnă se regăsesc o serie de propuneri legislative ce vor aduce, pe piața muncii din Românie, schimbări, unele dintre ele cu impact favorabil.

Printre ele se regăsesc acest contract de muncă de zero ore sau modificări legate de indemnizațiile de concedii medicale plătite de angajatori. Dar să o luăm pe rând. 

1. Contractul de zero ore. 

Un contract de muncă de zero ore presupune ca angajatul să vină să muncă doar la cererea angajatorului, pentru orele lucrate urmând să fie remunerat, proporțional, ca și cum ar fi lucrat cu contract cu normă întreagă comparabil.

Propunerea legislativă de completare a articolului 103 din Legea 53/2003 - Codul muncii - ar trebui să rezolve situația celor care muncesc adesea peste program, unde există o reticență angajatorilor de a plăti orele suplimentare. 

Sub forma sa actuală, Codul muncii stabilește la art. 103 că salariatul cu fracțiune de normă este cel al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil. 

Inițiatorii propunerii vor ca, prin demersul lor, să ofere angajatorilor posibilitatea de a angaja, „în cazurile şi în condiţiile prezentului Cod, personal salariat cu contract de zero ore, munca fiind prestată doar la cererea angajatorului”. Astfel, contractul de zero ore ar fi acel contract prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate să nu accepte munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind în întregime flexibil. 

Salariul s-ar acorda proporţional cu timpul efectiv lucrat, conform numărului de ore consemnate de către angajator în pontaje, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru. Ce spun inițiatorii propunerii, mai exact: printr-un atare contract s-ar urmări, de fapt, rezultatul orelor de muncă, iar nu numărul de ore lucrate; contractele cu zero ore oferă beneficii de bază de securitate socială, inclusib plata concediilor și asigurări de sănătate.

2. Plata concediilor medicale

Schimbări legate de suportarea de către angajator a indemnizației de concediu medical (CM) se regăsesc în mai multe propuneri legislative aflate în Parlament. Dintre acestea, cea mai avansată este propunerea prin care indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă să fie suportată de către stat din prima zi. Dacă proiectul de lege care a primit avizul favorabil pentru adoptarea de către Camera Deputaților (cameră decizională) va deveni lege, angajatorii vor scăpa de cheltuielile generate de suportarea primelor cinci zile de CM. 

Tot la Camera Deputaților se află propunerea prin care angajatorul va suporta doar primele cinci zile din primul concediu medical, dacă salariatul primește, pe durata a 30 de zile calendaristice, mai multe CM-uri pentru incapacitate temporară de muncă. Totuși, dacă proiectul anterior va trece de votul deputaților, cel mai probabil acest proiect va fi retras, deoarece va exista o reglementare mai favorabilă. 

La Senat se află un alt proiect în legătură cu indemnizațiile medicale, mai exact, din ianuarie 2023, angajatorul va putea să opteze pentru compensare prin înscrierea indemnizațiilor de concediu medical ca debite în declarația 112 (sub rezerva verificării ulterioare). 

Citește și Tichete de masă și cuantumul salariului de bază. Ce trebuie să știe salariații

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel