În ultimele săptămâni, organismul european a trimis chestionare către companiile care lucreaz cu Google, în care sunt întrebate despre înțelegerile pe care le-au făcut în privința distribuirii de date cu gigantul IT.
Comisia care se ocupă ce această investigație spune că aceste chestionare sunt un pas preliminar în ancheta care cercetează practicile Google în privința colectării și utilizării datelor.
Noua investigație sugerează faptul că Uniunea Europeană nu a terminat cu analizarea practicilor Google, ceea ce până acum a dus la amenzi de peste 8 miliarde de euro. O anchetă din 2017 privind Google Shopping a dus la o amendă de 2,4 miliarde de euro; în 2018, practicile anticoncurențiale care implică sistemul de operare Android pentru smartphone-uri Google au stat la baza unei amenzi de 4,3 miliarde EUR; iar acestea au fost urmate în 2019 cu o amendă de 1,5 miliarde de euro pentru încălcarea publicității.
Gafă uriașă a Google. A expus datele a peste un miliard de oameni
În ultimele încălcări, comisia de concurență a pus un accent tot mai mare pe contractele pe care Google le-a semnat cu terțe părți - restricții care nu sunt în mod tradițional o parte a executării antitrust, dar care sunt văzute pe scară largă pentru modul în care întreprinderi precum Google își mențin conducerea.
În cazul telefoanelor cu sistem de operare Android, de exemplu, Google a fost criticat pentru că a solicitat producătorilor de telefoane să fie de acord cu termenii care prin care le este interzis să fabrice telefoane folosind versiuni non-Google ale Android.
Analistul tehnic Ben Thompson susține că astfel de restricții contractuale sunt din ce în ce mai frecvente. "Aceasta este o zonă clară în care trebuie aplicate legile antitrust", a scris Thompson în martie. „Aceste mari companii de tehnologie au suficiente avantajeși au câștigat sume consistente cu investiții zero. Încercarea de a mări aceste avantaje prin contracte despre care furnizorii nu pot spune „nu” trebuie privite cu scepticism extrem”, a mai spun specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...